Ontdek het artistieke vader-dochter duo

In groepsateliers werken beeldend kunstenaars samen onder hetzelfde dak. Sommigen hebben een bijzondere band met elkaar. Zoals Dan en Catharina, vader en dochter. Catharina leidt ons rond in hun atelier.

Catharina en Dan Dhaen

Hoe verdelen jullie de ruimte in het atelier?

De verdeling van de ruimte gebeurde vanzelf. We hebben geen plannen moeten uittekenen en vervelende discussies waren er ook niet, heel handig! Het atelier heeft de vorm van een lange rechthoek, met aan de noordkant twee prachtige, lichtrijke hoeken met veel vrije muur en plaats voor onze werktafels en natuurlijk de nodige bewegingsruimte.

Catharina en Dan

We beïnvloeden en verrassen elkaar voortdurend want we reageren elk vanuit onze eigen leefwereld. Daardoor maken we erg verschillende keuzes, maar eerlijk gezegd is dat vooral erg verfrissend voor elkaar. Laat die verrassingen maar komen!

Het voelde logisch en natuurlijk aan om elk zo’n hoek te gebruiken. Uiteindelijk nemen we nu elk een helft in van de lange rechthoek. Zo hebben we genoeg wand om onze werken aan op te hangen. Het is ook belangrijk om afstand te kunnen nemen terwijl je aan het werk bent.

Het is wel een grappig zicht als je het atelier binnenstapt: links heb je het nostalgische universum van Dan, met vooral grijs- en blauwtinten, installaties en werken op papier. Rechts hangen de muren vol met mijn schilderijen op doek, explosies van kleur in allerlei formaten. Het is alsof we elkaar spiegelen, elk in zijn eigen wereld. 

Hoeveel tijd brengen jullie samen door in het atelier?

We spreken niet af wie wanneer naar het atelier gaat. We zien wel of de ander er toevallig is of niet. Het is elke keer een leuke verrassing wanneer de ander dan toch plots binnenkomt. Dan werkt graag in de namiddag, wanneer het daglicht en de temperaturen ideaal zijn. Voor mij is het meer puzzelen wanneer ik het beste kom. Het kan dus evengoed zijn dat ik ’s nachts werk, met behulp van daglichtlampen. Sommige weken zien we elkaar elke dag enkele uren, soms mislopen we elkaar een hele week.

Catharina in het atelier

De coronacrisis hadeen grote invloed op onze atelierwerking, omdat we niet meer op hetzelfde moment konden werken. We verschillen exact 40 jaar: Dan is 68 en ik 28. Als leerkracht kom ik met veel mensen van allerlei leeftijden in contact, en we delen niet alleen de ruimte, maar bijvoorbeeld ook ons keukentje. Om het zekere voor het onzekere te nemen, werkten we niet meer tegelijkertijd in het atelier. Schilderen deed ik dan voorlopig bij mij thuis, waar ik een mini-ateliertje had ingericht.  

Ik kwam wel meerdere keren per week langs in ons gedeelde atelier om (met mondmasker en op afstand) samen over ons werk te reflecteren. Ook bracht ik mijn nieuwe schilderijen telkens naar daar, dan pas kwamen ze echt 'thuis'. We zouden ons gedeelde atelier echt niet kunnen missen. De functie van het gedeelde atelier blijft een belangrijk onderdeel van ons werkproces.

Hoe ondersteunen jullie elkaar op artistiek vlak? 

We zien elkaar uiteraard in het atelier en blijven ook daarbuiten in contact met elkaar, vooral via chat. Regelmatig sturen we elkaar nog een bedenking over het werk dat die dag ontstond. Daarnaast gaan we samen naar tentoonstellingen, dansvoorstellingen, theater, bijzondere films in kleine cinema’s. We beïnvloeden en verrassen elkaar voortdurend, want we reageren elk vanuit onze eigen leefwereld.

En ondanks alle verschillen is het ook fijn om over bepaalde onderwerpen volledig op dezelfde lijn te zitten en zo samen ten volle van een tentoonstelling te kunnen genieten. Op zo'n momenten heb je maar een half woord nodig om elkaar te begrijpen. Dan is natuurlijk al 40 jaar aan ervaringen rijker en heeft veel meer boeiende verhalen om te vertellen dan ik. Ook de invalshoeken en zienswijzen die hij heeft ontwikkeld, zijn razend interessant.  

Hebben jullie soms het gevoel dat je minder goed kan werken als de ander niet aanwezig is? 

Misschien blijven we soms teveel babbelen en uitweiden. Maar wat is 'te veel? Die momenten hebben een waarde. Als ze gebeuren, dan is dat het teken dat de nood er was om een gesprek te hebben.  

Hoe is jullie relatie als vader en dochter gegroeid door kunst? 
 
Ik ben opgegroeid tussen de olieverfpenselen en de Oost-Indische inkt. Kunst is altijd 'ons' ding geweest en al vanaf jonge leeftijd was het duidelijk dat ik van tekenen en vooral schilderen echt gelukkig werd. Ik ben mijn vader enorm dankbaar dat hij mij als kind betrokken heeft in zijn bijzondere wereld en dat we gedurende 28 jaar samen aan het groeien zijn, elk op onze eigen unieke manier. We verschillen van elkaar, maar lijken ook enorm op elkaar.  

Through the looking-glass
Throug the looking glass - Catharina Dhaen
Patagonische zitmeubels
Patagonische zitmeubels - Dan Dhaen
zonder titel
Zonder titel - Dan Dhaen
Zo onbezorgd stil en ver
Zo onbezorgd stil en ver - Catharina Dhaen
 • duo's
 • collage
 • schilderkunst
 • acryl
 • aquarel
 • gouache
 • olieverf
 • tekenkunst
 • houtskool
 • inkt
 • potlood
 • installatiekunst
 • mixed media