Kunst in een neogotische kapel

In ateliers komen de verhalen van kunstenaars tot leven. Maar ateliers zijn ook vaak plekken met een verhaal. We spitten in de geschiedenis van het gebouw van de Kunstacademie August de Boeck in Asse.

Het Zwartzustersklooster is een voormalige herenwoning die belangrijker werd bij het begin van de achttiende eeuw. Sinds 1835 werd het gebouw ingericht als Zwartzustersklooster en een bijhorend weeshuis. In het midden van de negentiende eeuw werd het uitgebreid met een kleine kapel. In 1894-1895 kwam daar nog een grotere neogotische kapel bij, die gedeeltelijk naast de oude kapel ligt.

Het Zwartzustersklooster

De neogotische kapel van 1895 werd ontworpen door de Brusselse bouwkundige E. Collès. Haaks op de straat staat een zaalkerk met een schip van vijf gewelven en een koor van twee rechte gewelven, onder een zadeldak van kunstleien. Er is een kleine rechthoekige sacristie ten zuiden van het koor. De klokkentoren werd verwijderd na een blikseminslag. Daarnaast zijn er ook nog bewaarde glasramen met heiligenfiguren, een orgel en neogotische altaartafel.

De gemeente Asse startte in 1980 een atelier rond beeldende kunst op. Het atelier was de eerste jaren te vinden in een gebouw naast het Kasteel van Vijverbeek. Rond 1983 verhuisde het atelier naar de Bergestraat, daar werd tot juni 2005 les gegeven. Vanaf september 2005 tot september 2016 was Kasteel Vijverbeek in de Nieuwstraat van Asse de nieuwe locatie van de Kunstenacademie.

Neogotische kapel

Sinds september 2013 is de afdeling beeldende kunst aangesloten bij de kunstenacademie August de Boeck in Asse. Vanaf september 2016  werken de beeldend kunstenaars zowel op de Asphaltco site als in de Zwartzusterskapel. In de neogotische kapel worden drie cursussen gegeven: schilderkunst, tekenkunst en modeltekenen. Een unieke locatie om te werken. Misschien zorgt de sacrale stilte wel voor extra inspiratie?

Schilderkunst
Schilderkunst
Schilderkunst
Atelier schilderkunst
Modeltekenen
Atelier modeltekenen
Tekenkunst
Atelier tekenkunst

Neem een kijkje in het atelier van de Academie van Asse en zie hoe de kapel omgetoverd is tot een creatieve werkplek.

Video
  • historische ateliers
  • schilderkunst
  • acryl
  • olieverf
  • tekenkunst
  • houtskool
  • potlood