Vier vrouwen delen hun passie en atelier

Geen magischer plek dan het atelier, waar beeldend kunstenaars op ideeën broeden, schetsen maken en nieuwe technieken uitproberen. Vier kunstenaressen delen in Brussel een groepsatelier onder de naam KunstnArt. Nathalie Madeleine Hubert vertelt er ons alles over.

KunstnArt
© Evenbeeld

Hoe hebben jullie elkaar gevonden?  

Ik was op zoek naar een tijdelijke ruimte voor de voorbereiding van een kunstproject. COVID-19 gooide wat roet in het eten voor dit specifiek kunstproject, maar de coronacrisis heeft ook als positief gevolg gehad dat ik mijn prioriteiten bijgesteld heb. Zo werd KunstnArt geboren. 

Katia was zelf op zoek naar een ruimte; via een gezamenlijke vriendin zijn we in contact gekomen. We hadden onmiddellijk een goeie klik. We hebben er nog steeds geen spijt van. Joëlle stak haar hoofd binnen toen we het pand aan het opknappen waren, de rest is geschiedenis. Woo heeft mij gecontacteerd naar aanleiding van een post op Facebook over KunstnArt. Ook met haar had ik onmiddellijk een goed contact. 

Werken jullie vaak samen? 

Op zich werkt elke kunstenares zelfstandig. We helpen elkaar wel om bijvoorbeeld kasten om te bouwen of de werkplaats te herschikken. De kennis over materialen en gereedschap wordt gedeeld. Ideeën en ervaringen worden uitgewisseld. We denken eraan om een collectief project op te starten, waarbij elke kunstenares iets zal maken dat aansluit op een bepaald thema of idee, telkens ingevuld op een eigen manier en gevoel. Wordt vervolgd! 

Is het stil in jullie atelier?  

We proberen het werk van anderen niet te storen. Als iedereen nood heeft aan rust, dan is het inderdaad stil. Soms wordt er muziek gespeeld, soms niet. Soms is er ook veel lawaai. Het is vrij afwisselend. 

© Evenbeeld

De atelierruimte is erg inspirerend, met mooi licht en buitenzicht, en een gezellig terras. Mettertijd is KunstnArt meer dan gewoon een atelier geworden. Er hangt hier een huiselijke sfeer, wat ook versterkt wordt door de aanwezigheid van mijn hond Mel. Het atelier is ingericht met leuke zithoeken en is een tweede thuis geworden, waar ook de kinderen een eigen kast met boeken en speelgoed hebben. 

Wat zijn de voordelen van een groepsatelier? Zijn er nadelen?  

Kunstenares zijn brengt soms een gevoel van eenzaamheid mee, maar ook twijfels en vaak enthousiasme. Het helpt enorm om ideeën te kunnen uitwisselen en te kunnen spreken over je twijfels. Koffiepauzes spelen hierin een grote rol. Het gebeurt vaak dat we samen een pauze nemen en tijd vrijmaken voor een babbeltje, waardoor we meer en meer naar elkaar toe groeien en meer over elkaar te weten komen. 

Uiteraard zijn er ook nadelen aan een groepsatelier. Verschillende persoonlijkheden samenbrengen vereist goodwill en geduld van iedereen. Het respecteren van andermans grenzen en vertrouwen geven en krijgen is daarbij essentieel. 

© Evenbeeld

We hebben het gevoel dat de huidige samenstelling van KunstnArt optimaal is, wat niet betekent dat er niet soms gediscussieerd wordt over praktische zaken. Het eeuwig verhaal van hoe je een WC-rol moet ophangen, veronderstel ik.

Elke familie heeft een verhaal, ook een collectief van kunstenaressen. 

KunstnArt © Evenbeeld
© Evenbeeld
KunstnArt © Evenbeeld
© Evenbeeld
KunstnArt © Evenbeeld
© Evenbeeld
KunstnArt © Evenbeeld
© Evenbeeld
KunstnArt © Evenbeeld
© Evenbeeld
  • foto
  • interview
  • tekenkunst
  • schilderkunst
  • mixed media
  • beeldhouwkunst
  • grafiek
Kunstenaars

A Gallery of Portraits or my walk through life I have always focused on the human figure in various ways. This exciting journey, which I call “A Gallery of Portraits”, a...