Over hoe een loods een atelier werd

In ateliers komen de verhalen van kunstenaars tot leven. Maar ateliers zijn ook vaak plekken met een verhaal. We spitten in de geschiedenis van het gebouw van kunstencentrum De Loods.

De Loods is een kunstencentrum en atelier voor mensen met en zonder psychische kwetsbaarheid. Het kunstencentrum De Loods kreeg zijn naam niet toevallig: vroeger was het atelier een oude goederenloods van de NMBS, aan het station van Duffel. Nu is de Loods omgevormd tot een werkplek voor kunstprojecten.

Station Duffel - Historisch foto
Station van Duffel

De missie van het kunstencentrum is om psychisch kwetsbare mensen te 'loodsen', of anders gezegd: ze voorzichtig te leiden, naar artistieke ontplooiing. Deelnemende kunstenaars en professionele kunstenaars en/of begeleiders werken samen en kunnen elkaar, via beeldende kunst, uit hun veilige haven 'loodsen' naar nog onbekende mogelijkheden.

Zonder titel - John Sprengers
Zonder titel - John Sprengers
Voorzichtigheid is als een moeder in coronatijd - Luc Van Eycken
Voorzichtigheid is als een moeder in coronatijd - Luc Van Eycken
Kunstencentrum De Loods - Wout
Kunstencentrum De Loods - Wout

In het Universitair Pyschiatrisch Centrum van Duffel, of kortweg UPC Duffel, werden veel boeiende kunstprojecten georganiseerd samen met de patiënten. Deze projecten kwamen vanuit het Psychiatrisch Ziekenhuis, Beschut Wonen Este en het Psychiatrisch Verzorgingstehuis Schorshaegen. Doorheen de jaren werd het echter duidelijk dat het moeilijk was om een goede locatie te vinden voor deze projecten.

Uiteindelijk vond UPC Duffel een oplossing in een onverwachte hoek. Een leegstaande goederenloods naast het treinstation van Duffel werd omgevormd tot een sociaal-artistiek atelier. In 2015 was de goederenloods klaar om te gebruiken. Op dat moment werd de locatie omgedoopt tot Kunstencentrum De Loods. De eerste jaren werd de ruimte vooral gebruikt als atelier en tentoonstellingsruimte (The White Cube). Nu is de atelierwerking de belangrijkste invulling van de ruimte.

Binnenruimte van De Loods

Luc Van Eycken, een kunstenaar-vrijwilliger van De Loods maakte in 2020 de naam en het logo op een originele manier in het materiaal, lood. Die vernieuwing werd op de gevel bevestigd. De Loods kreeg ook een brievenbus en eigen huisnummer, dat Luc maakte.

Huisnummer - Luc Eycken

26 februari 2019 was een bijzondere dag voor het kunstencentrum. Die dag kreeg De Loods koninklijk bezoek. Koning Filip en prinses Mathilde waren heel geïnteresseerd in de werking en kwamen een kijkje nemen. Anna van Bockstal, een kunstenares verbonden aan De Loods schonk één van haar werken aan het koningspaar als aandenken.

  • historische ateliers
  • mixed media