Een winkelpand gerenoveerd tot creatieve werkplek

In ateliers komen de verhalen van kunstenaars tot leven. Maar ateliers zijn ook vaak plekken met een verhaal. We spitten in de geschiedenis van Ateljee. Martine Weemaels leidt ons rond in haar werkplek.

Exporuimte en keuken

'Ateljee maakt deel uit van B.EA.T. - Boost Each Talent, een project van mijn bedrijf Doraku. Doraku is een Japanse term en betekent 'het plezier en het geluk om te oefenen en te beleven op je pad'.

Het gebouw ligt in het historische stadscentrum van Halle en is bijna 100 jaar oud. Er waren doorheen de jaren verschillende commerciële activiteiten, zoals een garen- en knopenwinkel, een schoenwinkel en een zaak met kleding en accessoires voor een jeugdig publiek. Net zoals in vele steden, kreeg het winkelcentrum van Halle de laatste jaren zwaar te maken met een leegloop van handelszaken. Sinds het vertrek van de laatste vaste huurder in oktober 2018 stelt de eigenaar het pand open als expo- en ontmoetingsruimte in afwachting van renovatiewerken.

Onze dynamische aanwezigheid helpt mee aan een meer duurzame ontwikkeling van de stad. Dat doen we door (her)gebruik van de sociale ruimte in samenwerking met (lokale) artiesten en organisaties die hun creatief werk willen tonen aan een groter publiek. We bieden graag het nodige duwtje in de rug om die ervaring mogelijk te maken. Die motivatie heeft geleid tot de geboorte van B.EA.T. Galerie.

expo 1
Exporuimte
expo 2
expo 3

Ateljee is ook een gedeelde werkplek waar kunstenaars inspiratie kunnen vinden of andere kunstvormen (installatiekunst, collage, schilderkunst...) kunnen leren kennen. Je kan er gebruik maken van verschillende materialen (etalagepoppen, ijzerwaren, oude sleutels, hout, karton …), deelnemen aan een workshop of een ruimte in het gebouw gebruiken en met eigen materiaal aan de slag gaan. Kunst is een expressie, een uitlaatklep en draagt bij tot bewustwording en communicatie. Samen cultuur maken en proeven smaakt naar meer, het nodigt je uit om verbindingen te leggen, ontmoeting en dialoog. In B.EA.T Ateljee is het allemaal mogelijk. Ik vind het erg verrijkend dat ik er met andere kunstenaars kan samenwerken.

Werkplek binnen Ateljee

Wij zorgen ook voor coaching en advies. We richtten een gezellige gespreksruimte in achteraan de galerie. Kunst en natuurelementen zijn belangrijke tools in de trajectbegeleiding. Die begeleiding is gericht op het ontplooien van de verborgen talenten van mensen. Ik begeleid ook sociaal-culturele projecten en zet me in als tussenpersoon voor individuen en organisaties. De drie luiken van onze werking (galerie, atelier en coaching) vullen elkaar versterkend aan.'

Mensen en hun verhaal, een impressie of expressie. Creëren van schoonheid of genieten van schoonheid. Het is gekleurde zuurstof voor onze ziel. - Martine Weemaels

Wonder
Wonder world - Martine Weemaels
just be
Just be - Martine Weemaels
kleur
Kleur - Martine Weemaels
  • historische ateliers
  • collage
  • installatiekunst
  • schilderkunst
  • acryl
  • aquarel
  • olieverf