Een eigen universum op zolder

Geen magischer plek dan het atelier, waar beeldend kunstenaars op ideeën broeden, schetsen maken en nieuwe technieken uitproberen. We namen een kijkje in het universum van Anne Brems.

Wat betekent je atelier voor jou?

Mijn atelier is een universum op zich. Als ik er binnen ga, laat ik de buitenwereld achter. Ik kan er vrij experimenteren, lezen, nadenken, muziek luisteren. De mogelijkheden die ik zie en de ideeën die ik opdoe, kan ik hier uitwerken.

Ook op reis installeer ik altijd een klein mobiel atelier. Soms met niet meer dan enkele aquarelpotloden, wat papier en lijm, maar het is noodzakelijk voor me om altijd wat materiaal bij me te hebben. Als ik onrustig word omdat er ideeën broeden of er veel vragen op me af komen, merkt mijn man dat op en valt de veel gebruikte zin: “Gaat gij maar schilderen!”

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Hoe is deze plek tot stand gekomen?

Een noodgedwongen verhuis maakte we wat weemoedig om ons huis en omgeving achter te laten. Maar mijn kinderen en schoonkinderen zagen onmiddellijk de mogelijkheden van de grote niet-ingerichte zolder en ontwierpen er een atelier met alle voorzieningen. Als het er te koud wordt, werk ik in mijn kleine ‘winterpaleis’.

Ondertussen is het atelier een welkome plaats, ook voor (kunst-)gasten. Mijn kleinkinderen en vrienden komen er graag. Het enige nadeel is dat er geen hoge muren zijn, dus ik kan er geen grote werken maken. Al werk ik met het ouder worden liever op kleiner formaat, om dat nadien eventueel tot een groter geheel samen te voegen.

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Mijn atelier is een universum op zich. Als ik er binnen ga, laat ik de buitenwereld achter. Ik kan er vrij experimenteren, lezen, nadenken, muziek luisteren.

Anne Brems
© Evenbeeld
Anne Brems
© Evenbeeld
Anne Brems
© Evenbeeld
Anne Brems
© Evenbeeld
Anne Brems
© Evenbeeld

Wat is het belangrijkste voorwerp in je atelier?

Ik omring me met vele voorwerpen, dikwijls gevonden objecten, vruchten, takjes, schelpen en stenen of kleine voorwerpen meegebracht van reizen. Ik heb een hele verzameling aan knipsels, teksten, foto’s en voorwerpen uit mijn familiegeschiedenis. Ze leiden een eigen leven, worden gebruikt, weggegooid of vergaan.

Laat je bezoekers toe?

Hoewel ik liefst alleen ben als ik werk, deel ik mijn atelier graag met anderen. Dan werk ik zelf niet, maar begeleid mensen bij hun eigen creatieve proces. Daar haal ik veel voldoening uit. Ik verwonder me over de manieren die mensen vinden, met een klein beetje steun, om oplossingen te vinden voor problemen waar ze tijdens het creëren op stuiten. Af en toe werk ik samen met een kunstenaarsvriend of -vriendin en voeren we samen ideeën of projecten uit.

© Evenbeeld
  • interview
  • foto
  • mixed media
Ateliers
Lipselaan 18, 3020 Herent
Individueel atelier