Op zoek naar sporen van prehistorisch leven

Geen magischer plek dan het atelier, waar beeldend kunstenaars op ideeën broeden, schetsen maken en nieuwe technieken uitproberen. Ben Kockelkoren vertelt over zijn zoektocht naar sporen van prehistorisch leven.

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Kan je wat meer vertellen over jouw werk?

Al meer dan 20 jaar bestudeer ik stenen die ik vind in ons mooi buurland Frankrijk. Dat begon in de zomer van 1997, in de Cevennen, de zuidelijke afsluiting van het Centraal Massief. Ik ging er zes maanden lang op onderzoek uit en verzamelde tonnen stenen. Veel van deze stenen bevatten subtiele informatie. Op een niet-conventionele manier zijn het fossiele getuigen van levende wezens die vele eeuwen geleden op onze aarde leefden.

Wetenschappers beweren dat deze stenen toevallig zijn gevormd door natuurelementen. Voor mij zijn het stille getuigen van prehistorisch leven. Sinds enkele jaren verwerk ik kopieën van mijn belangrijkste stenen tot artistieke creaties. Zo hoop ik de nieuwsgierigheid van de wetenschap aan te wakkeren voor deze authentieke stenen.

Heb je ooit de nood gehad om te wisselen van atelier?

Ja, mijn vorig atelier is een tiental jaren geleden verkocht omdat het gebouw werd heringericht met lofts. Ik heb toen meer dan een half jaar moeten zoeken om een nieuw atelier te vinden. Ik zocht vooral ruimte en een stille omgeving.  Als ik nu weg zou moeten uit mijn huidig atelier, vrees ik dat het bijna niet meer mogelijk zal zijn om nog een betaalbaar atelier te vinden. Maar dat zijn zorgen voor later.

Is het stil in jouw atelier? 

Ja, het is gelukkig heel stil in mijn atelier. Ik zit een beetje verscholen in de natuur.  

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Heb je bepaalde rituelen terwijl je werkt? 

Niet speciaal. Alhoewel, ik steek altijd een kaarsje aan voor ik aan het werk ga. 

Wat hangt er aan de muur in je atelier? 

Een wandelkaart van de streek waar ik jaarlijks stenen ga zoeken, wat foto's, en wat werken van mij. 

Wat wil je graag bereiken met je werk?

Tot vandaag spreken alle wetenschappers die ik contacteerde me tegen. Mijn ideeën passen niet in het verhaal over onze afkomst dat de wetenschap tot nu bij elkaar heeft gesprokkeld. Via artistieke verwerkingen probeer ik aandacht te krijgen voor deze interessante stenen. Volgens mij zijn het resten van prehistorische mensen en dieren, 'een prehistorisch Pompeï'. Jaar na jaar vind ik nieuwe bewijzen die mij steunen in mijn veronderstellingen. 

© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
  • foto
  • interview
  • installatiekunst