De Tank in Brugge biedt een 40-tal atelierruimtes aan voor beeldende kunstenaars, grafici, videomakers, ontwerpers… Sinds 2017 zijn de ateliers nagenoeg onafgebroken volzet. Je kan dus wel zeggen dat De Tank een nieuwe broeihaard van creativiteit is geworden, pal in het historisch centrum van Brugge. Björn Van Houtte vond zijn werkplek in De Tank en leidt ons rond.

Hoe ben je in dit atelier terecht gekomen?

Ik ben dit jaar verhuisd van een klein atelier op het tweede verdiep naar een groter atelier op het eerste verdiep. Door de grote hoeveelheid glas en materiaal werd mijn vorig atelier te klein.

Wanneer ben je terug te vinden in je atelier?

Ik ben er doorgaans de hele dag, ik werk namelijk als grafisch vormgever (Oswalt.be) in De Tank. Het werken met glas in lood gebruik ik om mijn bizarre hoofd te legen. 

Is er een uniek object in jouw atelier?

Ik heb onlangs een oude glassnijder gekregen van mijn grootvader. Hij had die op zijn beurt gekregen van zijn grootvader. Het is dus een oud familiestuk.

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Hoe zorg je in jouw atelier voor inspiratie? 

Als ik werk, heb ik een mooi zicht op de Burg van Brugge: mensen die voorbijwandelen, passanten die zitten te keuvelen op de bankjes… Het brengt me rust en verwarring tegelijkertijd. Het klinkt cliché, maar de bomen die de verschillende seizoenen doorploeteren en veranderen van kleur, het vallen van de bladeren… Ik vind dat altijd wel mooi om te zien. In de zomer is het donker in het atelier omdat alle bomen dan mooi volgroeid zijn. In de winter staat alles heel kaal buiten, waardoor er veel meer licht in het atelier binnenvalt. Ik hou van het contrast.    

Buiten een goeie tune is het vaak vrij rustig in mijn atelier. Af en toe hoor je de buren werken. Dat is bijzonder: het zijn geluiden van anderen die ook aan het crëeren zijn.

Wat hangt er aan de muur in je atelier? 

De muren zijn nog tamelijk wit, aangezien ik sinds kort pas verhuisd ben van atelier. De muur moet nog groeien. Nu hangen er glas-in-lood werkjes die klaar zijn.  

Ruim je je atelier op na het werken? 

Af en toe wel, maar niet altijd. Soms is het een puinhoop en ruim ik pas op wanneer het me te veel wordt.  

© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
  • foto
  • interview
  • glaskunst
Kunstenaars

Fraziel is het alter ego van Bjorn, die naast zijn grafisch werk wat meer met de handen bezig wilde zijn, dan telkens op de computer te werken. Interesse in glas in lood...