Glas, rust en ruimte

Geen magischer plek dan het atelier, waar beeldend kunstenaars op ideeën broeden, schetsen maken en nieuwe technieken uitproberen. Charlotte Forrier vond in een oud industrieel pand de rust en ruimte om haar glasramen te maken.

Hoe ziet jouw atelier er uit?

Ik heb eindelijk het atelier en de ruimte gevonden waar ik lang naar heb gezocht. Het is een grote ruimte, die ik deel met een houtbewerker. De rode betonnen gegoten vloer maakt het af. Het heeft een intense industriële uitstraling. Dat past heel goed bij mijn glasramen. Beetje koud in de winter, veel zon in de zomer. Ik wil er niet weg. 

Op welk moment van de dag ben je in je atelier terug te vinden?

Ik ben er graag 's avonds en op zondag, het liefst alleen. Zo kan ik nog meer opgaan in mijn werk.

© Evenbeeld

Ik verlies de tijd als ik in mijn atelier ben. Het is omdat mijn vingers klagen, dat ik moet stoppen. Ik ben mijn handen daarvoor dankbaar.  

Nodig je soms mensen uit in je atelier?

De première was voorzien voor de open atelierdagen. Ik zit nog maar één jaar in mijn nieuw atelier en het is ook de eerste keer dat al mijn glasramen samen hangen. Ik wandel dus rond in mijn eigen museum. Ik kijk erg uit naar de eerste officiële bezoekers. Ook voor mijn vrienden en familie is het nieuw, zij hebben nog geen kennis gemaakt met mijn nieuwe omgeving. Er zijn dus leuke vooruitzichten. 

Is het stil in jouw atelier? 

Soms wel, soms niet. Soms wordt er gelachen, soms gevloekt. Soms staat de muziek heel luid, soms heel stil, soms is het er muisstil. Dat verschilt dus nogal.

© Evenbeeld

Heb je bepaalde rituelen terwijl je werkt? 

Nee, ik vergeet de tijd en het wordt haast meditatief. Als het echt niet gaat, dan stop ik ermee. Glas heeft zijn eigen wil en is soms erg onvoorspelbaar.  

Wat hangt er aan de muur in je atelier? 

Zo weinig mogelijk, eenvoud staat centraal. Mijn muren zijn ruwe, witgekalkte bakstenen. Dit geeft het atelier een unieke toets die ik niet kwijt wil. Ik houd van rust en ruimte in mijn werkplek. Ik ruim altijd op als ik klaar ben, het is voor mij de afsluiter van mijn werkproces. Voila, nu heb je mijn ritueel. Ik ruim steeds op en alles ligt altijd op dezelfde plaats. Daarna neem ik een biertje en staar ik naar het geleverde werk.

Charlotte Forrier
© Evenbeeld
Charlotte Forrier
© Evenbeeld
Charlotte Forrier
© Evenbeeld
© Evenbeeld
  • foto
  • interview
  • glaskunst
Ateliers
Pasteurstraat 42, 1070 Anderlecht
Individueel atelier