Restaureren én creëren in één

Geen magischer plek dan het atelier, waar beeldend kunstenaars op ideeën broeden, schetsen maken en nieuwe technieken uitproberen. David Khmaladaze restaureert oud werk en maakt zelf nieuw werk.

© Evenbeeld

Heb je ooit de nood gehad om een volledig nieuw atelier te zoeken? 

Ik heb altijd al naar een groter atelier willen verhuizen, zodat ik de grootte van mijn projecten kan uitbreiden. Maar voor de werken waar ik momenteel mee bezig ben, is dit atelier voldoende groot. 

Op welk moment van de dag ben je het vaakst aanwezig in het atelier? 

Als er tijd vrij is om te werken in mijn atelier, ben ik er te vinden. Daarnaast werk ik ook als restaurateur van cultureel erfgoed.

© Evenbeeld

Momenteel ben ik bezig met de restauratie van de gevel van het Antwerpse stadhuis en met de restauratie van de Sint-Jacobskerk in Antwerpen. Als ik van de architect geen toestemming krijg om iets te restaureren, moet ik het conserveren. Dat betekent dat ik ervoor moet zorgen dat het niet verder kan worden beschadigd, door beschermingsmateriaal aan te brengen. Een restauratie gebeurt pas wanneer cultureel erfgoed beschadigd is, bijvoorbeeld als er stukken ontbreken, door tijd, vandalisme, weeromstandigheden...

Een restauratie wordt doorgaans uitgevoerd met moderne producten, maar meestal gebruiken wij toch gewoon kalk en mortel. 

Zijn er bepaalde elementen van het atelier dat je zou willen veranderen? 

Buiten de dakverlichting, zou ik niks willen veranderen. 

Nodig je soms mensen uit in je atelier? 

Ja, dat gebeurt inderdaad, maar ik werk alleen via afspraak. Ook mijn klanten geef ik met plezier een rondleiding door het werkproces in het atelier. 

Hoe zorg je in jouw atelier voor inspiratie? 

Het meeste van mijn inspiratie komt tijdens het werken, ook van de sfeer en de variatie van mijn kunstwerken. 

© Evenbeeld

Is het stil in jouw atelier? 

Tijdens het werken luister ik graag naar audioboeken of muziek. Tijdens het restaureren luister ik meestal naar audioboeken over filosofie, zoals Friedrich Nietzsche, Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant en psychologie. Ik luister ook graag naar fictie-audioboeken. Tijdens het beeldhouwen zet ik liever muziek op, zoals jazz en elektronische muziek. De auteurs die ik graag beluister in de vorm van een audioboek zijn Haruki Murakami, Michel Houellebecq, Gomer, Umberto Eco, Jonathan Littell, John Kehoe... 

David Khmaladaze
© Evenbeeld
David Khmaladaze
© Evenbeeld
David Khmaladaze
© Evenbeeld
David Khmaladaze
© Evenbeeld

Is er een bijzonder object in jouw atelier?

Er zitten een paar werken tussen die voor mij veel waarde hebben. Het werk met de meeste waarde voor mij is love. Het heeft veel symbolische kracht en laat de fantasie van een mens werken. 

  • foto
  • interview
  • beeldhouwkunst
  • mixed media
Ateliers
Beernaertstraat 30, 2600 Antwerpen
Individueel atelier