Een plantenparadijs als werkplek

Geen magischer plek dan het atelier, waar beeldend kunstenaars op ideeën broeden, schetsen maken en nieuwe technieken uitproberen. Hilde Goossens baant voor ons een weg door haar urban jungle.

Hilde Goossens
© Evenbeeld

Hoe heb je jouw atelier gevonden?

In 2006 hebben mijn vriend en ik een deel van een oude boerderij gekocht in de Vlaamse Ardennen, ver weg van waar wij onze wortels hadden. Voor mij gaf de grote zolder, die nu mijn atelier is, de doorslag om uit te wijken. De verbouwingen zijn nog niet helemaal af, de werkplek op zolder was 'klaar' in 2017.

Maar echt af was het toen nog niet: de stap van een steriele witte ruimte naar een doorleefd schildersatelier maak je niet op één jaar, dat heeft tijd nodig. Ik heb tien jaar kunnen dromen van de plaats die ik ervan wou maken, en nu voelt het nog alsof ik die droom aan het uitvoeren ben. Ik ben nog altijd bezig om er mijn eigen universum van te maken. 

Hilde Goossens
© Evenbeeld

Wat hangt er aan de muur in je atelier? 

Ik hou ervan me te omringen met ouder werk dat ik nog altijd (heel) goed vind. Zo wil ik mezelf uitdagen om beter te doen en om verder te bouwen op wat er al is. Tussen dat werk hangt er hier en daar wel een artefact waar herinneringen aan hangen of elementen die ik visueel aantrekkelijk vind. 

Ik ben bijna altijd in mijn atelier te vinden, tenzij ik iets anders moet doen. Mijn atelier is mijn 'default plek'.

Nodig je soms mensen uit in je atelier? 

In een ideaal scenario zou ik van mijn atelier ook mijn belangrijkste verkoopplaats willen maken. Het voelt zo veel natuurlijker aan om over mijn werk te praten in mijn atelier in vergelijking met een galerij of een externe tentoonstellingsplaats.  

Hoe zorg je in jouw atelier voor inspiratie? 

Boeken, maar ook bestaand ouder werk, kunnen inspiratie brengen om nieuw werk te maken. Ik vermoed echter dat vooral de tijd die ik buiten mijn ateliermuren spendeer, in de 'echte wereld', mijn grootste bron van inspiratie is. Plekken waar mensen samenkomen, gebruik ik vaak als onderwerp voor mijn schilderijen.  

Hilde Goossens
© Evenbeeld

Wat is er bijzonder aan je atelier?

Met mijn collectie planten probeer ik mijn eigen urban jungle te maken. Het merendeel van de planten hangt op, om zo veel mogelijk nuttige werkoppervlakte te behouden. Om die planten op te hangen, heb ik allerlei creatieve oplossingen gezocht en ben ik vooral zelf aan de slag gegaan. Uiteraard is dit een work-in-progress en verlies ik wel eens een plantje, die dan plaats maakt voor een stekje van een andere plant. 

Is het stil in jouw atelier? 

Er zijn tijden geweest waarin er muziek klonk doorheen mijn atelier, maar dat is al enkele jaren geleden. Momenteel hoor je de illusie van een kabbelend beekje... Er zit namelijk lucht op mijn verwarmingstoestel omdat ik de ontluchtingssleutel kwijt ben. Het stoort me niet echt, maar ik denk dat ik wel vaker naar toilet ga. (lacht)

Hilde Goossens
© Evenbeeld
Hilde Goossens
© Evenbeeld
Hilde Goossens
© Evenbeeld
Hilde Goossens
© Evenbeeld
Hilde Goossens
© Evenbeeld
  • foto
  • interview
  • schilderkunst