Atelier met zicht op tuin

Geen magischer plek dan het atelier, waar beeldend kunstenaars op ideeën broeden, schetsen maken en nieuwe technieken uitproberen. Ilse Verschaeve leidt ons rond in haar werk en werkplek, onder het toeziend oog van Steve de atelierkat.

Ilse Verschaeve
© Evenbeeld

Wat hangt er aan de muur in je atelier?  

Rond mijn bureau zijn er postkaartjes van kunstwerken en flyers van expo’s te vinden. Op de ateliermuren hang ik toch vooral mijn eigen werk ‘in progress’. Schilderijen waarvan ik niet zeker ben of ze af zijn, een sleutelwerk om af te toetsen aan nieuw werk en stukken van gedeeltelijke en tijdelijke installaties. Momenteel hangen er behalve schilderijen en collages, ook gekleurde kettingen, series schuurpapier en zakdoeken aan de muren. 

Mijn muren zijn erg belangrijk, aangezien een deel van mijn werk slechts ontstaat door het op te hangen en te combineren. Ze zijn een essentieel deel van mijn werkplek. Ze fungeren als een soort canvas. 

Ilse Verschaeve
© Evenbeeld

Ruim je je atelier op na het werken?   

Ik laat meestal de spullen rondslingeren waarmee ik aan het werken ben. Ook de inspirerende elementen die ik wil verwerken, laat ik liggen. Door deze materialen, snippers te zien, krijg ik ideeën en zin om verder te doen. Ik werk voor een groot deel vanuit de materialen en de chaos. Maar er is een grens. 

Nu en dan begint mijn atelier over te lopen en stoort de volheid me. Dan doe ik een grondige opruimbeurt. Meestal bots ik dan op inspirerende materialen die ik vergeten was. 

Zijn er bepaalde elementen van je atelier die je zou willen veranderen? 

Mijn atelier is nu ook mijn bureau waar ik onder andere lesvoorbereidingen maak, rekeningen betaal... Ooit zou ik dat willen scheiden. Binnenkomende mails en ander werk leiden me af. Alhoewel de omgekeerde beweging ook gebeurt. Ik kom binnen om voorbereidingen te doen of Steve, de atelierkat, eten te geven en begin zonder voorbedachte rade verder te werken aan een schilderij of object, nog op mijn sloffen. 

Is er een bijzonder object in jouw atelier? 

Mijn vriend heeft net een magnetische muur gemaakt. Het is een belangrijke nieuwe tool in mijn zoektocht naar tijdelijke en/of gelaagde collages en naar combinaties van werken op papier, foto’s en textiel. 

Ilse Verschaeve
© Evenbeeld

Hoe zorg je in jouw atelier voor inspiratie?  

Het is niet zozeer de ruimte zelf die voor ideeën zorgt, alhoewel ik er graag zit en geniet van de rust en het uitzicht. Maar het zijn vooral de verzamelde spullen, restanten, oude werken, kranten die mij inspireren.

Is het stil in jouw atelier?  

Ik woon in Zwalm, niet meteen een drukke stad dus, en mijn atelier grenst aan de tuin. Het is dus erg stil in mijn werkplek. Ik hou daar wel van. Als ik eerder uitvoerend werk doe, zet ik wel muziek op. Onder andere PJ Harvey, Nick Cave, Billie Holiday, Patti Smith en zelfs Billie Eilish passeren de revue. Bij hoofdpijn of stress kan het ook wel eens Bach zijn. (lacht)

Ilse Verschaeve
© Evenbeeld
Ilse Verschaeve
© Evenbeeld
Ilse Verschaeve
© Evenbeeld
Ilse Verschaeve
© Evenbeeld
  • foto
  • interview
  • collage
  • installatiekunst
  • mixed media
  • schilderkunst
  • textiel