Kunstenaars in een oude textielfabriek

Geen magischer plek dan het atelier, waar beeldend kunstenaars op ideeën broeden, schetsen maken en nieuwe technieken uitproberen. Les Créateurs du Parc is een groepsatelier gevestigd in een oude Aalsterse textielfabriek. Het is nu de thuis van verschillende kunstenaars. Jan Van Overwaele heeft er zijn atelier en leidt ons rond.

Werken jullie vaak samen in het atelier?

We hebben de ateliers opgestart net na de eerste lockdown. We hebben dus nog niet echt de kans gehad om samen dingen te doen. Toch vindt er een kruisbestuiving plaats tussen de ateliers. Je doet inspiratie op of je leert nieuwe technieken van elkaar. Er is altijd een gezellige sfeer als we elkaar tegenkomen.

We willen daar in de toekomst verder op inzetten en gezamenlijk onze deuren openzetten. We hebben het plan om elke derde zondag van de maand de deuren van onze ateliers open te doen voor publiek. Bezoekers willen we via Facebook uitnodigen. Iedereen is hier creatief op zijn of haar eigen manier en werkt met verschillende materialen. Zowel schilders als beeldhouwers, fotografen als keramisten vinden hier een plekje. Kortom, er is een overvloed aan creativiteit.

Wat zijn de voor- en nadelen van een groepsatelier?

Het grote voordeel is dat je elkaar inspireert en feedback kan ontvangen. Uiteindelijk delen we allemaal een gemeenschappelijke passie en dat creëert een warme band tussen elkaar.

© Evenbeeld

We delen allemaal een gemeenschappelijke passie en dat zorgt voor een warme band tussen de kunstenaars hier.

Is het stil in jullie atelier? 

Er zijn twee types ateliers, gesloten en open ateliers. Het spreekt voor zich dat je in de open ateliers hoort wat er in de andere ateliers gebeurt. Gelukkig houdt iedereen hierbij rekening met elkaar.

Hoe is jullie groepsatelier opgestart? 

Onze ateliers bevinden zich in het gerenoveerde deel van de oude Aalsterse textielfabriek Du Parc. De eigenaar heeft een verdieping ter beschikking gesteld voor kunstenaars. Silke De Bolle, die tijdens de renovatieperiode in dienst was bij de projectontwikkelaar, heeft deze format bedacht. Vervolgens ging ze op zoek naar de kunstenaars en kwam ze bij ons terecht.

1
© Evenbeeld
2
© Evenbeeld
3
© Evenbeeld
4
© Evenbeeld

Zijn er bepaalde afspraken tussen de groepsleden? 

Concrete afspraken zijn tussen de groepsleden niet nodig. Materiaal op zich delen we niet onmiddellijk, kennis daarentegen wel.

Zien jullie elkaar ook buiten de ateliermuren?

Tja, corona laat dit momenteel niet echt toe, alhoewel we elkaar toch zo nu en dan treffen buiten de ateliermuren. Zo ging onlangs iemand naar een tentoonstelling kijken waar het werk van een andere kunstenaar uit het groepsatelier te zien was.

© Evenbeeld
© Evenbeeld
  • groepsatelier
  • beeldhouwkunst
  • klei
  • schilderkunst
  • collage
  • olieverf