Kunst in een voormalig klaslokaal

Geen magischer plek dan het atelier, waar beeldend kunstenaars op ideeën broeden, schetsen maken en nieuwe technieken uitproberen. Marleen Vansteenvoort nam haar intrek in een voormalig klaslokaal.

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Heb je ooit de nood gevoeld om een volledig nieuw atelier te zoeken? 

Ja, ik ben enkele keren met mijn atelier verhuisd. In de eerste jaren verhuisde ik binnenshuis: van de zolder boven de garage naar een werkplaats achter in de tuin, daarna naar het gelijkvloers van de garage en daarna weer naar de werkplaats, die intussen verbouwd was. Toen we verhuisden naar een ander huis, hebben we een atelier gebouwd. Dat was eigenlijk te klein.

Ik werkte toen één dag per week in een groepsatelier, en verder in het atelier thuis. Toen de kans zich voordeed om mijn huidig atelier, dit voormalig klaslokaal, te huren, heb ik geen enkel moment getwijfeld. Eindelijk gedaan met pendelen tussen twee ateliers. Er is hier veel ruimte en de mogelijkheid om werk uit te stallen. 

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Ik ben in totaal zeven keer verhuisd van atelier. Ideaal om op te ruimen want het is onvoorstelbaar hoeveel rommel ik elke keer weer had verzameld! 

Zijn er bepaalde elementen van het atelier dat je zou willen veranderen?  

Ik ben heel tevreden met dit atelier. Maar soms moet ik lassen of slijpen. Dat doe ik dan thuis. Er kunnen namelijk kinderen over de speelplaats lopen, er is een kleuterschool achteraan. Een kleine, afgebakende buitenruimte om laswerk uit te voeren, zou het hier dus helemaal perfect maken. 

De enige reden waarvoor ik dit atelier zou willen verlaten, is om op een grote site te werken waar nog verschillende kunstenaars een atelier hebben. Eventueel met een gezamenlijke keuken en een toonzaal waar een permanente, wisselende expo kan georganiseerd worden. Ik denk dat zo’n project heel verrijkend kan zijn. 

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Hoe zorg je in jouw atelier voor inspiratie?  

Mijn schetsboek, een hoop tijdschriften, boeken en knipsels liggen op het stukje van de houten tafel dat ik netjes wil houden. Aan de muren hangen veel affiches van tentoonstellingen, kaartjes en briefjes die een bijzonder persoonlijke waarde hebben. Ook het magnetisch schoolbord dat er nog steeds staat, hangt vol met schetsen en foto’s. 

Marleen Vansteenvoort
© Evenbeeld
Marleen Vansteenvoort
© Evenbeeld
Marleen Vansteenvoort
© Evenbeeld

Is het stil in jouw atelier?  

De uren dat ik er werk, is het heerlijk rustig en stil. Maar na de schooluren en op zaterdag is dat wel anders: de drie andere lokalen in het gebouw worden gebruikt door de muziekschool. Drums, combo, saxofoons, pauken… er wordt veel en luid muziek gemaakt.

© Evenbeeld
© Evenbeeld

De kleinere kinderen krijgen er op woensdagnamiddag notenleer. Als het mij stoort, zet ik mijn radio wat harder of ga ik naar huis en werk de volgende dag weer verder. Het is een beetje geven en nemen. Als ik bijvoorbeeld met was werk, ruikt heel het gebouw naar een kapel. Dat vinden de de muzikanten en kinderen dan soms vreemd. 

Ruim je je atelier op na het werken? 

Ik ruim nooit op terwijl ik aan een werk bezig ben. Natuurlijk zorg ik ervoor dat klei niet uitdroogt, of de pan met was niet meer staat op te warmen. Ik heb verschillende werkplekken. Als ik even niet verder werk aan één bepaald stuk, ligt er op een andere tafel of op de werkbank nog wat waar ik mee verder kan. Op vrijdag verplicht ik mezelf om alle vuile borden, tassen en glazen af te wassen en de vloer te dweilen. 

© Evenbeeld
  • foto
  • interview
  • beeldhouwkunst
  • keramiek
Ateliers
Heuvel 37, 2920 kalmthout
Individueel atelier