In je nakie in het atelier

Geen magischer plek dan het atelier, waar beeldend kunstenaars op ideeën broeden, schetsen maken en nieuwe technieken uitproberen. We namen een kijkje in het atelier en hoofd van Olivier Deprez.

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik heb lang gezocht naar het atelier dat ik nu heb. Voordien werkte ik op kamers, in garages... Maar door de beperkte grootte van die ruimtes lukte het mij niet om groter te gaan schilderen. Het is cruciaal om afstand te kunnen nemen van je werk als je wat groter wil gaan werken.  

Is het stil in jouw atelier? 

Het is bijzonder stil in en rond mijn atelier. Ik heb nog een tijdje in de Vlaamse Ardennen een atelier gehad en daar was het in vergelijking met hier (in Gent) héél lawaaierig. De dorpsfanfare, de wielertoeristen en de wandelaars die komen genieten van ‘de rust’… Het platteland is helemaal niet zo rustig, volgens mij.

Begin je direct te werken eens je in je atelier komt? 

Ik probeer te werken in langere sessies. Zo is mijn concentratie verzekerd. Meestal moet ik eerst nog wat verdroogde verf opruimen van een vorige schildersessie. Die laat ik liggen zodat ik nog weet hoe ik bepaalde kleuren gemaakt heb. 

Hoe zorg je in jouw atelier voor inspiratie? 

Door alles een plaats te geven, zelfs al is het voor de buitenstaander soms een vreemd rommeltje. 

Laat je bezoekers toe? 

Iemand uitnodigen in je atelier is toch altijd een beetje iemand uitnodigen om in je hoofd te komen kijken. Het gaat gepaard met een zekere gêne. Je staat als het ware naakt. Het is er ook allemaal te zien: de half afgewerkte stukken, de ideeën, de mislukkingen, de rommel waarmee het soms gepaard gaat. Maar ik besef wel dat atelierbezoeken een noodzakelijk kwaad zijn. Ik laat het dus meer en meer toe.  

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Iemand uitnodigen in je atelier is toch altijd een beetje iemand uitnodigen om in je hoofd te komen kijken. Het gaat gepaard met een zekere gêne. Je staat als het ware naakt.

Hoe begin je een dag in je atelier?

Ik wandel iedere ochtend eens door het atelier en soms blijf ik spontaan staan, neem ik de borstels op en verander ik snel nog iets voor de dag begint.  

Wat is het belangrijkste object in je atelier? 

Alle objecten zijn belangrijk. Als ze dat niet zijn, weer ik ze uit mijn atelier.  

© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
  • foto
  • interview
  • schilderkunst
Kunstenaars

Olivier Deprez voert een doorlopend onderzoek uit naar de mogelijkheden van beeldtaal in de schilderkunst. Via de constructie van desolate scènes, voorstellingen die zich...