Moeder en dochter delen atelier

In groepsateliers werken beeldend kunstenaars samen onder hetzelfde dak. Sommigen hebben een bijzondere band met elkaar. Frieda Jacobs en Tineke de Coster delen een moeder-dochterband én een atelier. 

Hoe zijn jullie hier samen terechtgekomen?

Dit groepsatelier is eigenlijk een moeder-dochteratelier. Ik ben kunstschilder en was eind vorig jaar op zoek naar een nieuwe werkplek. Mijn moeder Frieda heeft vroeger weefschool gevolgd en was op zoek naar een plek om haar weefgetouwen een plaats te geven en er opnieuw creatief mee aan de slag te gaan. We waren dus allebei op zoek naar een nieuwe werkplek en het leek ons een leuk idee om samen een atelier te zoeken. Op die manier kwamen we samen in dit atelier terecht.  

Werken jullie soms samen?

Voorlopig maken we geen groepswerk. We werken elk apart aan onze werken en creaties. De tijd die je nodig hebt om een weefwerk of een schilderij te maken verschilt enorm. Met bewondering kijk ik naar het geduld van mijn moeder als ze draden door haar weefgetouw haalt. 

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Voor we dit atelier deelden als moeder en dochter, heb ik altijd een individueel atelier gehad. Ik heb mijn werk in dit gedeeld atelier gewoon voortgezet. Ik zie al mijn werken als een heen-en-weerbeweging tussen elkaar en tot de schilderkunst als materie. Maar wie weet wat de toekomst brengt? 

Wat zijn de voordelen van een groepsatelier? Zijn er ook nadelen? 

Financieel is het natuurlijk voordeliger om een groepsatelier te hebben. De prijzen kunnen soms hoog oplopen naar mijn gevoel. Daarnaast is het ook aangenaam om niet altijd alleen in je werkplek te zitten.

In een gedeeld atelier krijg je sneller feedback op je werkproces. Je zit niet constant in je eigen hoofd over je werk te reflecteren. 
 

Een nadeel kan plaats zijn. Naar mijn gevoel is er altijd meer plaats nodig. De schilderijen die ik maak, nemen soms veel plaats in beslag, zowel om ze te maken als om ze op te slaan. Die plaats moet ik nu dus wel delen met iemand. Maar momenteel loopt dit goed, mijn mama is dan ook heel verdraagzaam (lacht).

Is het stil in jullie atelier? 

Meestal werken wij in stilte, met een muziekje op de achtergrond. Maar een koffiepauze kan natuurlijk altijd en dan praten we wat bij.  

Zien jullie elkaar ook buiten de ateliermuren? 

Natuurlijk, zowel binnen als buiten het atelier komen wij goed overeen. 

© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
  • duo's
  • foto
  • interview
  • schilderkunst
  • textiel
Ateliers
Land van Waaslaan 137, 9000 Gent
Groepsatelier