Een creatief en lokaal netwerk van kunstenaars en makers

Sommige kunstenaars werken het liefst in hun afgesloten cocon, ver weg van de buitenwereld en andere mensen. Voor anderen is samenwerken dan weer een bron van inspiratie en een manier om ervaringen uit te wisselen. We namen een kijkje in het Gentse groepsatelier atelierzeven. Maar misschien volstaat de term 'groepsatelier' hier wel niet... Liselotte Van Daele van zeefdrukstudio Camping Penrose leidt ons rond.

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Hoe is jullie groepsatelier opgestart?

Ewout en ik zijn in november 2019 op het pand gestoten via een gemeenschappelijke vriendin, die nu trouwens ook in atelierzeven zit. Het pand was te groot voor ons alleen, dus we waren 'on a mission' om andere mensen hierbij te betrekken. Ik heb toen een aantal mensen opgebeld van wie ik hoopte dat ze, net als ik, op zoek waren naar een atelier. Loulou en Louise (Delanghe) zijn ondertussen helaas niet meer in atelierzeven, maar zij behoren wel tot de 'original gangsters' van atelierzeven. Ondertussen krijg ik wekelijks aanvragen of we nog ruimte ter beschikking hebben. Het is dus best grondig uit de hand gelopen. Momenteel zijn we met 35 mensen in atelierzeven.  

Delen jullie materiaal?  

Ja. Ik denk dat het belangrijk is om er te zijn voor elkaar. Elkaar helpen, materiaal delen en uitlenen is een meerwaarde voor iedereen. Maar iedereen kiest zelf of ze spullen willen delen. Het is geen verplichting.

Werken jullie vaak samen in het atelier?

Best wel. Iedereen heeft zijn eigen skills en expertise. Het is dus logisch dat we hiervoor bij elkaar aankloppen. Ik denk hierbij spontaan aan de muziek die Maarten (Astrabanche) in zijn opname- en muziekstudio heeft gemaakt voor de animatiefilmpjes van Loulou joao en Meneer Heirman. Of de dye-days met vzw Verzamelwoede, waar xoxisnotalone maar al te graag van hen leerde hoe je precies te werk gaat. De fotografen in ons atelier worden vaak gevraagd of ze een paar professionele foto's kunnen maken van de studio's en ateliergenoten. De uitwisseling is onvermijdelijk, en reikt ook buiten de ateliermuren.

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Ik zie atelierzeven als één groot, creatief en lokaal netwerk van kunstenaars en makers.  

Wat zijn de voordelen en nadelen van een atelier delen?

De nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Waar mensen samenhokken, gaat het meestal op dezelfde punten mis. Ik denk hierbij aan keuken- en afvalbeheer. Maar kleine frustraties vergeet je snel weer. Het gevoel dat zal overblijven, is de herinnering aan een supermooie tijd, met fijne mensen, in de opstart van ons professionele leven. 

Is het stil in jullie atelier?  

Het hangt af van waar en wanneer je in atelierzeven bent. Velen van ons houden van muziek, die staat vaak wel eens luid op. Er wordt ook best vaak geklust of er worden in de drukkerij zeven uitgekuist. Verder hebben we ook een aantal curatoren, zij bellen en skypen er op los. Echt stil zou ik het dus niet durven noemen in ons atelier. 

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Normaal gezien spreken we telkens met z'n allen af op de zevende van de maand, ongeacht welke dag dat dan is.

Hebben jullie afspraken met de 'bewoners' van het atelier?

Er is een huisreglement, dat door iedereen kan worden uitgebreid of aangepast. Verder heerst er een gezonde portie 'live and let live' en 'do'ers decide' mentaliteit. Een goede communicatie moet mogelijke frustraties vermijden. Dat is een dagelijkse balansoefening. 

Zien jullie elkaar ook buiten de ateliermuren?  

Momenteel is dat door de coronacrisis niet mogelijk. Het is wel zo dat bijna iedereen van atelierzeven skate of rollerblade, een heel leuke gemeenschappelijke hobby die we graag samen beoefenen. Zo zijn we bijvoorbeeld een paar keer samen gaan skaten in het nieuwe skatepark aan de Blaarmeersen in Gent. Normaalgezien spreken we telkens met z'n allen af op de zevende van de maand, ongeacht welke dag dat dan is. We hebben deze 'zevende' traditie een paar keer digitaal proberen te organiseren, maar dat is toch niet hetzelfde. Ik kijk er heel erg naar uit om met z'n allen terug te kunnen ontspannen, binnen en buiten de ateliermuren. 

© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
 • groepsatelier
 • grafiek
 • illustratie
 • mixed media
 • textiel
 • streetart
 • schilderkunst
 • fotografie
 • digitale beeldvorming
 • beeldhouwkunst
 • collage
 • tekenkunst