Een boerderij vol beeldhouwers

Geen mestgeur in deze stallingen, maar het geluid van stenen die gekapt worden. Een leegstaande boerderij leek voor vijf beeldhouwers de perfecte plek om verder te werken na hun opleiding beeldhouwkunst. Leonie Moerkamp van Beeldend op Stal vertelt er alles over.

© Evenbeeld

Leonie: 'Beeldend op Stal is een groep van vijf kunstenaars. Na het beëindigen van de opleiding beeldhouwen aan de kunstacademie van Hoogstraten (IKO), werd het atelier opgericht door een aantal afgestudeerden met de bedoeling om op regelmatige basis te blijven samenwerken. We huurden de stallingen van een leegstaande boerderij te Brecht. Het atelier bestaat sinds september 2001 en het enthousiasme is nog steeds groot. Sommige van de kunstenaars zijn inmiddels vertrokken en andere hebben zich weer aangesloten. Twee van de oorspronkelijke oprichters zijn nog aanwezig. 

© Evenbeeld

Iedereen heeft zijn eigen individuele realisaties. Toch trachten we als groep samen te werken door elkaars werk kritisch te beoordelen, suggesties te doen en elkaar te helpen in de praktische uitvoering. Op die manier kunnen we onze ervaring en onze talenten delen met elkaar.

Iedereen van de groep heeft zijn eigen benadering qua materialen, thema’s, vormgeving en beeldentaal. Naast individuele initiatieven organiseren we ook regelmatig groepstentoonstellingen. 

Beeldend op Stal
© Evenbeeld
Beeldend op Stal
© Evenbeeld
Beeldend op Stal
© Evenbeeld
Beeldend op Stal
© Evenbeeld

In 2009 kregen we de opdracht van vzw Emmaus om een kunstwerk te ontwerpen voor het psychiatrisch verzorgingstehuis De Landhuizen te Zoersel. We realiseerden het kunstwerk ‘Gaandeweg’ in cortenstaal en glas. Eind 2007 werd ons door de gemeente Brecht gevraagd om een ontwerp te maken voor een kunstwerk voor een nieuwe rotonde. Dit ontwerp werd aanvaard maar door omstandigheden heeft de gemeente in overleg met de NMBS een nieuwe locatie gevonden op de parking van het station Noorderkempen. In oktober 2015 werd het kunstwerk ‘Den Hoek’ (volledig uit cortenstaal) onthuld. 

'Gaandeweg'
'Gaandeweg'

Wij proberen één vaste dag in de week allemaal samen aan het werk te zijn in het atelier. Enkele van ons zijn er ook op andere dagen. Iedereen is vrij om te gaan wanneer hij of zij wil. Alleen op de dagen dat er niemand is, is het stil in het atelier. De samenwerking onderling is uitstekend en iedereen helpt elkaar met raad en daad als dat nodig is. Iedereen heeft in principe zijn eigen materiaal en gereedschap, maar bepaalde gereedschappen die aanwezig zijn in het atelier worden gedeeld.'

We zien elkaar ook wel buiten de ateliermuren, maar door de coronacrisis is dat jammer genoeg lang geleden.

© Evenbeeld
  • foto
  • interview
  • beeldhouwkunst