Kunstenaars in de brandweerkazerne

In deze oude brandweerkazerne zijn geen brandweermannen meer te vinden, maar wel verschillende bedrijven, fitnessclubs, een schrijnwerkerij en vooral; veel kunstenaars. Welkom in Brandwerk in Mechelen! Jelle Annie Michiels heeft er haar atelier en vertelt meer over deze bijzondere plek.

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Hoe is Brandwerk precies ontstaan?

Ons atelier situeert zich in de oude brandweerkazerne, net buiten de Mechelse ring. Het pand is in beheer van MEST vzw, een organisatie die actief leegstand tegengaat en unieke locaties verhuurt in een overgangsfase naar verkoop. In de kazerne huizen verschillende bedrijven, fitnessclubs, een schrijnwerkerij en meerdere kunstenaars. Ook jong talent krijgt hier een plaats door de samenwerking met RADAR, een organisatie die creatief talent uit Mechelen ondersteunt.

Alle kunstenaars hier zochten een atelier; MEST vzw verhuurde de kazerne: een perfecte match! Momenteel werken we samen met de bezetters van ARTenova (een voormalige leegstaande meubelzaak in Mechelen) voor het oprichten van een nieuw concept in een locatie met een meer permanent karakter.  

Werken jullie vaak samen in het atelier? 

Door de coronacrisis is dat natuurlijk wat moeilijker geworden. Maar er is zeker kruisbestuiving. Zo maakten Lieven Hendrickx, die hier ook zijn atelier heeft, en ik samen een werk voor de opkomende tentoonstelling van Female Artist Club. Ik heb een beeld uit beton gemaakt dat bestond uit afzonderlijke segmenten. Lieven heeft op elk segment inkt gedaan en zo hebben we vellen bedrukt. Lieven drukt ook de lino´s van Gijs Vanhee op zijn pers. En Maarten Bernaerts heeft dan weer het bevestigingssysteem voor de tentoonstelling van Obed (Obed Vleugels, van Artenova) in CC Mechelen bedacht en gemaakt. 

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Wat zijn de voordelen van een groepsatelier? 

De kruisbestuiving. Het samenhorigheidsgevoel. Samen kritisch kunnen kijken naar elkaars werk en dit bespreken tijdens atelierbezoeken. Netwerk delen. Zijn er ook nadelen? Een kuisschema opstellen, misschien? (lacht)

Is het stil in jullie atelier? 

We hebben een drummer in huis, een schrijnwerkerij, een restaurant, een boksclub, een fitness en veel kunstenaars. Ik geef bovendien nog eens creatieve ateliers aan kinderen. Het is dus zelden stil en altijd gezellig druk. 

Hebben jullie bepaalde afspraken in het groepsatelier?

Ik denk dat we allemaal vooral goed communiceren en wederzijds begrip en respect tonen, en dat we daardoor weinig 'afspraken' nodig hebben. 

© Evenbeeld
© Evenbeeld

Delen jullie materiaal? 

Soms. Je kan Lieven zijn drukpers én talent huren. Ik ging beton gieten en Lieven had nog zand. Ik krijg de houtresten van Maarten voor zijn workshops. We kloppen bij elkaar aan voor een slijpschijf, verfroller, kniptang... 

Zien jullie elkaar ook buiten de ateliermuren? 

We komen elkaar vaak in Mechelen tegen, buiten de muren van de kazerne. Maar door de coronacrisis is dat jammer genoeg nu even niet het geval.

© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
 • interview
 • foto
 • beeldhouwkunst
 • collage
 • installatiekunst
 • grafiek
 • schilderkunst
 • tekenkunst
 • edelsmeedkunst
 • streetart
 • illustratie
 • historische ateliers