De open atelierdagen gaan niet door, maar beeldend kunstenaars blijven wel verder werken. Van 26 april tot 9 mei ontdek je op deze site kunstenaars en ateliers. We zetten kunstenaars en hun werk in de kijker met interviews, foto’s en reportages.

We moesten jammer genoeg vaststellen dat begin mei een te onzekere periode is om een groots evenement als Atelier in Beeld te plannen. Veiligheid gaat voor, en we willen er alles aan doen om met z’n allen een weg te vinden uit deze coronacrisis.

Met Atelier in Beeld proberen we zoveel mogelijk mensen op de been te brengen om ateliers te bezoeken. We willen een publiek laten ontdekken hoeveel beeldend kunstenaars aan het werk zijn, in zoveel verschillende soorten ateliers. Die diversiteit, die we fantastisch vinden, maakt het jammer genoeg een complex project in coronatijden. Heel wat deelnemende kunstenaars hebben een atelier in hun eigen huis, op een kleine oppervlakte, of werken in een atelier van het deeltijds kunstonderwijs of een zorginstelling. Op heel wat van deze locaties kunnen we in mei nog geen veilige (grote) publieksstroom garanderen.  

Info voor de deelnemende ateliers:

We zetten Atelier in Beeld en de deelnemende ateliers wél zoveel mogelijk in de kijker van 26 april tot en met 9 mei, op verschillende manieren: 

  • Jullie hebben allemaal het inschrijvingsformulier ingevuld voor Atelier in Beeld. Jouw atelier zal dus vanaf 19 april terug te vinden zijn op www.atelierinbeeld.be.  
  • In plaats van een live bezoekersevenement moedigen we het publiek aan om een kijkje te nemen op onze site www.atelierinbeeld.be, waar je alle deelnemende ateliers online kunt ontdekken. De site is gelanceerd vanaf 19 april
  • We zorgen voor aandacht in de media (De Standaard, Bruzz, Radio 2 en Canvas)
  • We verspreiden heel wat verschillende affiches in het straatbeeld, met de slogan ‘Hier werkt een kunstenaar’/ ‘Hier werken kunstenaars’.
  • Als deelnemend atelier ontvang je in de week van 19 april een enveloppe met A2 affiches (en enkele stickers) per post.  

Laat je zien op social media!
Laat vanaf 19 april zien dat jij één van de deelnemende ateliers bent! Deel foto’s van de affiche aan je raam, je atelier en je werk op Facebook en Instagram met de hashtags #atelierinbeeld21 #hierwerkteenkunstenaar.

We wensen jullie veel succes en kijken ernaar uit jullie twee weken lang in beeld te brengen. Maar we kijken vooral ook al erg uit naar de eerste echte editie van Atelier in Beeld 6, 7 en 8 mei 2022!

Enkele veelgestelde vragen:

Waarom laten we het open atelierweekend niet buiten doorgaan?
Met Atelier in Beeld willen we volop focussen op de plek waar het werk ontstaat; het atelier. Tijdens de eerste editie willen we daarbij de toon zetten voor een jaarlijkse traditie. Met een tentoonstelling in de tuin of zaal kan een bezoeker de ateliersfeer onmogelijk opsnuiven. Bovendien heeft niet elke deelnemer een geschikte buitenlocatie.

Waarom stellen we Atelier in Beeld niet uit?  
Het is momenteel nog onzeker wanneer een groot evenement over heel Vlaanderen en Brussel wel kan doorgaan. We willen liever inzetten op een volgende editie, in plaats van het evenement misschien meerdere keren te moeten uitstellen. Bovendien wordt Atelier in Beeld een jaarlijks evenement in mei, we willen dan ook voldoende tijd laten tussen twee edities.

Waarom wachten we niet tot april om deze beslissing te nemen?
Heel wat grote ateliers moeten grote inspanningen leveren om coronaveilig hun deuren open te stellen. Vele lokale cultuurmedewerkers willen graag starten met hun promo voor de deelnemende ateliers uit hun stad/gemeente. Wij investeren in het drukken van affiches, het ontwikkelen van een website en een grote mediacampagne. En ook jij wil misschien al aan de voorbereidingen beginnen. Het zou dan ook  jammer zijn als al deze inspanningen last minute tevergeefs zijn.