Ben je volop een atelierroute aan het uitstippelen en geboeid door schilderkunst? Dan tippen we je graag deze drie unieke schildersateliers.

Tip 1: Molly Winckelmans

Atelier/Gallery Molly's Artmove is de thuisplek van de Belgisch-Zimbabwaanse kunstenares Molly 'Maureen Phiri' Winckelmans. Molly startte haar carrière 30 jaar geleden in Harare, Zimbabwe, waar ze 7 awards of excellence behaalde. Sinds een dikke 20 jaar is ze inwoner van Bornem, waar ze 12 geleden Molly's Artmove Gallery uit de grond stampte vanuit haar woonkamer.

Molly schildert vrouwen, sterke vrouwen, moeders. Steeds in haar herkenbare kleurrijke stijl, heel eigentijds en vooral uniek. Hierdoor is ze een buitenbeentje van de eigentijdse Zimbabwaanse schilderkunst.

White Lily Queens
Cherry Blossom Women

‘People look at a painting for two minutes and think they've seen it. Certain paintings are made to be consumed that fast. Most paintings require a slowed-down time. You have to go back to them at last twice. Great things are done by a series of small things brought together. To achieve greatness, one must remember to think positive, filter out the negativity around them, and, no matter what, stay focused on the big picture.’

Adres: Puursesteenweg 112, 2880 Bornem

Tip 2: Paul Kenens

‘Ik was keramieker binnen de bouwindustrie en realiseerde keramische restauraties van beschermde gebouwen. Toch wou ik altijd een tweede atelier voor mijzelf, waar ik eigen werk kon maken dat niet commercieel geïnspireerd was. Ik heb toen een atelier vlakbij gekocht. Dat is enkele jaren leeg blijven staan doordat ik te veel werk had met mijn keramiekatelier en acteercarrière. Na het hoogtepunt begon ik meer in het nieuwe atelier te werken. Enkele jaren later heb ik het keramiekatelier verkocht aan een tegelbedrijf. Ik ben eigenlijk gewoon van werk veranderd en werk nu full time in het schildersatelier.’

The Yellow Pepper sleep

‘In mijn werk zie je gewone mensen in hun dagdagelijkse omgeving, zowel kinderen als volwassenen. Ik schilder mensen, vaak verwerkt in een raadselachtige collage. Door een extra element te introduceren, dat niet natuurlijk gekoppeld is het onderwerp, creëer je nieuwsgierigheid en roept het schilderij vragen op. Mijn afgebeelde personages veranderen daardoor. Hun karakter en denkpatroon wijken af van het gemiddelde 'normale', geaccepteerde gedrag van een anonieme persoon. Sommige doeken neigen naar het surrealisme.’

‘Het enige dat we kunnen doen, is naar buiten komen met ons werk.  Een open atelierweekend zoals Atelier in Beeld geeft me de mogelijkheid om zelf rechtstreeks in contact te komen met geïnteresseerden en naamsbekendheid te verwerven. Ik hoop door die bekendheid een manager, sponsor of galerie te vinden die een deel van het promotionele werk voor zich neemt.’

Adres: St. Sebastiaanstraat 45/7, 2610 Wilrijk

Tip 3: Bruno Van Dycke

Mijn atelier vind je in het Neerhof van Kasteel Rooigem in Brugge. Begin april heb ik samen met vrienden mijn schildersatelier verhuisd naar deze nieuwe stek. Ellen en Martin, de eigenaars van het kasteel, bieden hier in het Neerhof enkele kunstenaars en natuurminnaars de ruimte aan om hun ding te doen. Ook zij doen zelf mee aan Atelier in Beeld.

Het kasteel en de omringende tuinen zijn een idyllisch oord. Mijn atelier is erg groot: 11 op 6 meter. Ik heb die ruimte nodig om mijn werken lange tijd te kunnen ophangen. Ik wil ze telkens opnieuw ontmoeten. Als een schilderij niet blijvend overtuigt, dan is het voor mij niet af. Vaak werk ik met hele tussenpozen aan één schilderij, en zo dus aan verschillende werken tegelijk.

Ik schrik er niet voor terug om een werk plots helemaal te doorbreken, en de kleur, compositie en richting te veranderen. Zo draagt elk werk ook zijn geschiedenis in meerdere lagen. Mijn onderwerpen ‘Stenen’ of ‘Open ruimtes’ zijn voor mij complementair. Je in stilte in jezelf keren of je helemaal openstellen: het zijn allebei bewegingen van de menselijke geest, voortdurend op zoek naar een evenwicht. Het is moeilijk om dat onder woorden te brengen. Ik nodig mensen dan ook graag uit om tijdens Atelier in Beeld mijn werk te ontdekken, te ervaren, te beleven.

Er zullen zeker en vast trouwe bezoekers over de vloer komen, benieuwd naar mijn laatste werken. Maar ik verwacht ook nieuwe bezoekers die de gebouwen, tuinen en ook mijn atelier en werken willen zien. Zij vinden het vaak heel fascinerend de kleuren terug te vinden op mijn heel grote palet.