Een atelier in een voormalig zwembad, net aan de zeedijk. Dat is de bijzondere plek waar Anthony D'Hoop aan het werk is.

Hoe heb je dit atelier op de kop getikt?
Mijn atelier bevindt zich in het voormalige zwembad van Oostende, vlakbij de dijk. Ongeveer een jaar geleden ben ik verhuisd naar deze unieke locatie aan zee. Het plaatselijke jeugdhuis heeft hier tijdelijk onderdak gevonden. De overige ruimtes staan ter beschikking voor jonge kunstenaars. Daarnaast is het ook een repetitieruimte voor muziekgroepen. Ondertussen is het al mijn derde atelier. Verandering van omgeving vind ik goed. Het zorgt voor nieuwe ingevingen en inspiratie. Mijn droom is om een plek te hebben aan mijn huis om te werken en te exposeren.

Hoe zorg je in jouw atelier voor inspiratie?
Mijn atelier is echt een verzamelplek. Je vindt er alle soorten materialen en voorwerpen die ik later kan verwerken in een beeldend werk. Ik vind het belangrijk om dingen te recupereren, om een voorwerp met een verhaal te vereeuwigen in mijn werk. Ik heb niet altijd meteen een plan voor ieder object. De patine, vorm of kleur van die objecten geven mij nieuwe ideeën. Zo vond ik oude handvaten tussen het houtafval op mijn werk, die ik meenam. In mijn atelier legde ik de link met handen. Zo kwam ik tot het concept om oude handvaten van gereedschap te combineren met zelfgemaakte handjes. Ook mijn werkplek in het oude zwembad geeft me inspiratie, zoals de kleuren en de materialen in het gebouw. Ik heb er ook al interessante afgedankte dingen gevonden en gebruikt.

Bepaalt de aard van je atelier mee je werk?
Neen, ik denk het niet. De plek waar ik werk doet er eigenlijk niet toe. Ik kan net zo goed thuis voor de tv kleine figuren boetseren. Het is niet de plaats, maar het moment en het gevoel erbij die bepalen hoe ik een werk vormgeef. Misschien zou ik mijn ideale atelier wel meer inrichten volgens mijn noden: een wasbak en keramiekoven in dezelfde kamer, meer ruimte om werken te laten drogen. Dat zou me toelaten efficiënter te werken. Nu is het krap, maar daardoor ook wel erg gezellig.

Wat betekent je atelier voor jou?
Mijn atelier is een toevluchtsoord na een drukke dag. Een plek om tot rust te komen en om te doen wat ik het liefst doe: mij creatief uiten. Ik hou ervan om in mijn atelier te experimenteren met materialen en om nieuwe concepten uit te testen. Soms zit ik er gewoon ook wel eens om niets te doen, te genieten van de rust of mijn werk te bewonderen.

°1993
Woont en werkt in Oostende.
Werkt als leerkracht Kunstvakken.

ANTHONY D’HOOP
ANTHONY D’HOOP
ANTHONY D’HOOP
Kunstenaars
Atelier Anthony D'Hoop
Zet dit atelier op jouw lijst
Op jouw lijst
Click on this icon to add this studio to your list
14+15 mei
Individueel atelier