Manu DeMey bouwde de zolderkamer van zijn huis om tot schildersatelier. Hij schildert snel en veel, dus de ruimte is tot de nok gevuld met doeken, tubes en penselen.

Hoe ziet jouw atelier eruit? 
Mijn atelier bevindt zich op de zolder van ons huis. Die ruimte was een rommelkamer die we weinig gebruikten. Terwijl mijn vriendin op reis was in Peru heb ik de plek stiekem omgevormd tot een heel aangenaam atelier. Ik plaatste een foto van de opgeknapte kamer op Instagram. Die zag mijn vriendin verschijnen tijdens haar reis. Ze viel bijna van een Peruaanse berg toen ze het verschil zag (lacht). De verhuis naar dit zolderatelier is een belangrijke mijlpaal voor mij: het bepaalde het ogenblik dat ik écht ‘volle bak’ ben gaan schilderen en tekenen.

Beïnvloedt je atelierruimte verder nog je manier van werken?
De ruimte zit onder een schuin dak, waardoor ik maar over twee bruikbare rechte muren beschik. De ene muur is mijn inspiratiemuur: ik pin er foto’s en kleine werken van andere kunstenaars op vast. Al heb ik eigenlijk nooit gebrek aan inspiratie. Ik zit met meer ideeën dan tijd om ze uit te voeren. Stress om het blanco canvas is me vreemd. De andere muur is mijn droogmuur, waar ik natte olieverfdoeken hang om enkele weken te drogen. Ik schilder snel en veel, dus die muur hangt altijd overvol. 

Ik ruim nooit echt op. Ik was mijn borstels schoon of stop ze in een glas water en ik leg een plastic over mijn schilderspalet, om te vermijden dat de verf opdroogt. Ik schilder bijna elke dag. Echt opruimen heeft weinig zin, merk ik. Eén dag na een opruimactie ligt het atelier terug helemaal vol met tubes verf, penselen en ander schildersmateriaal.

Zou je nog iets willen veranderen aan je werkplek? 
Ik zou misschien de lichtinval en het uitzicht willen aanpassen. Wij wonen naast het Te Boelaerpark in Antwerpen, dus in een ideaal scenario zou ik een muur vervangen door een glaspartij, om meer van de bomen te zien. En ja, een grotere ruimte zou ook wel handig zijn, maar bouwtechnisch gezien lukt dat niet.

Is jouw atelier een stille plek, enkel voor jezelf? 
Mijn eerste tentoonstelling was een ‘open huis’-expo. Bezoekers konden mijn werk en dat van mijn vriendin bekijken. Zij is fotografe. Maar iedereen is ook op andere momenten welkom. Stil is het hier nooit: als ik schilder zet ik altijd muziek op. Tussen twee nummers door hoor ik joelende kinderen op de speelplaats. Ik woon namelijk naast een basisschool. Ook leuk om te weten: aan de kant van de school heb ik een muurschildering op mijn gevel geschilderd. Die kunnen bezoekers tijdens Atelier in Beeld ook bekijken.

°1965
Woont en werkt in Deurne.
Werkt als autodidact webdesigner en kunstenaar.

MANU DE MEY
MANU DE MEY
Kunstenaars
De inspiratiemuur in mijn atelier
Zet dit atelier op jouw lijst
Op jouw lijst
Click on this icon to add this studio to your list
13+14+15 mei
Individueel atelier