Nancy Taelman vond een unieke werkplek in een voormalige wolwasserij. Ze vindt inspiratie in het leegstaande gebouw en de vele spullen die er zijn achtergebleven. Ze vormen samen ingrediënten voor beeldend werk waarin Nancy op zoek gaat naar manieren om het verleden te blijven koesteren.

Wat voor plek is je atelier?
Ik ben hier sinds mei 2021 aan de slag. Ik was op zoek naar een groot atelier waar ik me kon uitleven. Ik had ontdekt dat ik me wou toeleggen op grote installaties. Buren vertelden me over een leegstaande fabriek in de buurt. Ik ging er een kijkje nemen en raakte met de eigenaar aan de praat. Dit gebouw is een oude wolwasserij. De laatste wasdag van de fabriek was in 2004. Sindsdien staat het leeg. De eigenaar is het gebouw nu beetje bij beetje aan het ruimen en afbreken. Er komen nieuwe huizen op het domein. Tot het zo ver is, is het mijn werkplek.

Hoe beïnvloedt dit atelier jouw werk? 
Het ligt hier vol textiel, dat trok mijn aandacht. Ik heb altijd wel al iets gehad met oude spullen met een verhaal. Oude dingen verzamelen op rommelmarkten en uit leegstaande huizen, dat doe ik al mijn hele leven. Ik zie nu dat het allemaal een link heeft met het dodelijk ongeval van mijn dochter 22 jaar geleden: die liefde voor kapotte spullen, omdat je eigen leven ook enigszins kapot is, en de drang om het verleden vast te houden. Maar dan op een positieve manier: zoeken naar manieren om het verleden te blijven koesteren.
Ik ontdekte in dit atelier alle ingrediënten voor de volgende stap in mijn werk: grote pakketten vol verweerde stoffen, jutezakken, hout, ijzer, oude karren, tonnen. Alsof deze plek op mij aan het wachten was (lacht). Alles is hier een inspiratiebron voor mij, tot aan de afgebladerde muren, de oude kisten en de natuur die hier en daar binnendringt, toe.

Is jouw atelier opgeruimd of eerder chaotisch? 
Naar mijn normen is het opgeruimd, maar ik kan me voorstellen dat dat voor een buitenstaander niet zo is (lacht). Het is een beetje chaos, maar ik weet alles liggen. Ik ga met de bakwagen naar de hangar waar alle pakketten liggen vol oude matrasstoffen. Ik klim met een ladder op de pakketten en snij ze open. Meestal zijn ze gesorteerd op basis van kleur. Ik breng dan de stoffen naar mijn werkplek en sorteer verder.

Hoe ziet een dag in het atelier eruit? 
Het liefst zou ik elke dag komen, maar dat kan niet. Ik moet me echt voorbereiden op een dag in het atelier. Het is hier niet verwarmd en op veel plekken regent het binnen. Maar ik hou van dat tikkende geluid. Door rugproblemen werk ik in stukjes, nooit een hele dag. Dan zet ik mij even in een oud zeteltje en laat mijn spieren even ontspannen. Mijn atelier is mijn alles, het is een plek die heel dichtbij mezelf ligt. Ik zou hier kunnen wonen, mocht ik hier een bed, keuken en een beetje verwarming hebben.

°1963
Woont en werkt in Olsene.
Volgde verschillende opleidingen aan de academie, momenteel Persoonlijk Artistiek Traject Atelier aan de Academie van Harelbeke.

NANCY TAELMAN
NANCY TAELMAN
Kunstenaars
atelier Lavoir de Laine Zulte
Zet dit atelier op jouw lijst
Op jouw lijst
Click on this icon to add this studio to your list
13+14+15 mei
Individueel atelier
Het atelier is rolstoeltoegankelijk.