Een bijzondere banner

Een atelier bulkt meestal van de spullen. Kasten vol materialen, tafels met werk, inspiratie aan de muur. Maar welk voorwerp is écht onmisbaar?

Jo: 'Nogal prominent, net in het midden van mijn atelier, hangt een banner van drie op vier meter. Die kondigde de fototentoonstelling ‘Photo Friction’ aan, eind 2017 in het Cultureel Centrum van Mechelen. Erop prijkt 'Margins of Excess', een foto van Max Pinckers. Maar ook de namen van de deelnemende fotografen, waaronder ikzelf. Behalve het feit dat de banner mooi een deur verbergt en een groot stuk atelierwand bestrijkt, heeft dit voorwerp voor mij ook een achterliggende persoonlijke betekenis.'

Elke atelierdag waarop ik met de banner geconfronteerd wordt, bekruipt mij een zekere fierheid. Mijn naam tussen het kruim van de Belgische hedendaagse fotografie zien staan geeft me een goed gevoel, een gevoel van erkenning. 

Het geeft me een gevoel van erkenning van 50 jaar beeldend bezig zijn, vooral met fotografie. Van de ups en downs en het gevecht met het licht op de gevoelige, al dan niet digitale, plaat.

Maar ik zie deze banner ook als een soort waarschuwing, een knipperlicht. Om niet op te houden, om voortgedreven te worden naar kwaliteit, naar zelfexpressie en verwondering. En zoals de titel van de foto van Max Pinckers zegt, om toch op te letten voor de ‘Margins of Excess’.'

  • het voorwerp
Ateliers
Dageraadstraat 4, 2800 Mechelen
Individueel atelier