Zen en de kunst van het draden trekken

Een atelier bulkt meestal van de spullen. Kasten vol materialen, tafels met werk, inspiratie aan de muur. Maar welk voorwerp is écht onmisbaar?

Renée: 'Onmisbaar, dat is mijn draadtrekbank, een groot apparaat van ongeveer 1,5 meter lang met een zwengel en een zware ketting. Het apparaat helpt me om onder constante trekkracht een draad te trekken door een profielplaatje. Naargelang het profiel van de plaat is mijn draad rond of ovaal of vierkant of driehoekig. 
Het procedé van draad trekken maakt me zen. Het is een afwisseling van uitgloeien en door de plaat trekken, je kan niet te snel gaan want dan breekt je draad onderweg en moet je herbeginnen.'

De draadtrekbank staat aan de vitrine van mijn atelier, achter de toonbank. Ik kijk graag naar de beweging op straat terwijl ik werk en als ik draad trek, merk ik dat mensen nieuwsgierig binnenkijken. 
Ik vind het fijn om de mensen wat voeling te geven met het verwerken van materie. Al het werk dat vooraf gaat aan het maken van een juweel is vrij onzichtbaar in het afgewerkte stuk. Maar het voorafgaande proces is ruw en de handelingen vragen kracht om de materie te bewerken. 

 

Een stuk ziet er vuil uit door de bewerking met vuur, pas na schuren en polijsten zie je de capaciteit van het materiaal terug bovenkomen. 


Draden in allerlei diktes en lengtes vormen het karkas van mijn stukken, daarom vind ik het belangrijk ze zelf te kunnen maken. Je kan ze kant en klaar bestellen bij fournisseurs, maar daar gaat dan een stuk van je vrijheid in het ontwerpproces verloren. Dan moet je vooraf bijvoorbeeld de dikte al bepalen. Ik probeer graag uit en soms klopt het onmiddellijk en andere keren pas ik onderweg drie tot vier keer aan.
 

Ik heb vorig jaar in maart mijn draadtrekbank gekocht. Daarvoor gebruikte ik exact dezelfde draadtrekbank van een vriendin, mijn eerste echte mentor, die mij begeleidde bij mijn stage. Zij kon nergens terecht met het ding en ik kon er toen nog geen betalen. Ik vond het een ongelooflijk geschenk dat zij mij deze zo lang heeft uitgeleend, maar ben nu ook trots dat ik er zelf in ben geslaagd om dit stuk aan mijn atelier toe te voegen. 
Het vertelt iets over de weg die we afleggen in onze professionele leven. Ik was er klaar voor en de oudere tweelingbroer van mijn draadtrekbank was klaar om samen met een nieuwe meester aan de slag te gaan. Ik hoop dat mijn draadtrekbank ook ooit bij een nieuwe meester terecht komt. 

Dat is het mooie aan deze ambacht, de werktuigen doorstaan generaties die er met veel zorg mee omgaan.

Video
  • het voorwerp
Ateliers
Annonciadenstraat 13, 9000 Gent
Individueel atelier