In ateliers komen de verhalen van kunstenaars tot leven. Maar ateliers zijn ook vaak plekken met een verhaal. We spitten in de geschiedenis van het gebouw van atelier OXOt.

Het atelier van OXOt is terug te vinden in het hoveniershuis in Westerlo. Dat is één van de bijgebouwen van het kasteel van Jeanne de Merode, het huidige gemeentehuis van Westerlo. Het gebouw werd gebruikt als hovenierswoning en als was- en strijkhuis.

De achtertuin wordt gebruikt als volkstuin, met de naam ‘den hof van Jeanne’. Nadat de hovenier het hoveniershuis verliet, werd het gebouw nog gebruikt als verblijfplaats voor priesters die lesgaven op een school in de buurt en als strijkatelier van het OCMW. OXOt trok vanaf 2014 in het gebouw.

Vooraanzicht hoveniershuis

Daarvoor had OXOt een atelier in een oude stalling bij het Bisplein in Westerlo. Doordat dit gebouw werd verkocht en afgebroken, verhuisde OXOt naar het oude hoveniershuis. Zowel het kasteel als de bijhorende gebouwen werden ontworpen door architect Pierre Langerock (Sint-Lucasschool - Gent) en werden gebouwd in 1909-1912. De stijl is neogotisch. Het hoveniershuis en de bijhorende serre zijn beschermd als monument.

Tuinmannen
Tuinmannen
Zicht met serre
Zicht met serre
Schapen
Frans Verrezen met schapen
Achteraanzicht
Achteraanzicht hoveniershuis

Zowel leden als niet-leden mogen binnen in het atelier bij open activiteiten zoals optredens, lezingen en expo’s. Er is een ontmoetingsruimte, een polyvalente ruimte voor lezingen en andere activiteiten en twee kleinere doe-ateliers. Daarnaast is er nog een ‘vuile’ werkruimte voor pottenbakken, timmeren, lassen… Op het gezellige binnenpleintje kunnen kunstenaars elkaar ontmoeten en is er plek voor creatie en recreatie. 

Groepsfoto van collectief OXOt
  • historische ateliers
  • mixed media
Ateliers
Hollandse Dreef 1, 2260 Westerlo
Groepsatelier