Van oude pastorie naar atelier

In ateliers komen de verhalen van kunstenaars tot leven. Maar ateliers zijn ook vaak plekken met een verhaal. We spitten in de geschiedenis van het gebouw waar Hugo Verstraeten zijn atelier heeft.

Het atelier van Hugo Verstraeten is terug te vinden in de oude pastorie op het Sint-Veerleplein in Diksmuide, een gebouw dat erkend is als onroerend erfgoed. De pastorie werd gebouwd door de Antwerpse gemeentelijke architecten Fernand de Montigny en Louis Somers en gaat helemaal op in het straatbeeld van Diksmuide. Het werd namelijk gebouwd met de regionale gele baksteen die zo kenmerkend is voor deze streek.

De pastorie op het Sint-Veerleplein

De pastorie heeft een typische architectuur. Dit kan je zien aan de rechthoekige muuropeningen, de centrale dakkapel en het smeedijzeren kruis op het dak en de gevels. Het origineel beschilderde houtwerk van de vleugeldeur en de ramen met kruisindeling zijn gedeeltelijk bewaard gebleven. De binnenruimte van het atelier is al net even bijzonder. Zo zijn de drie bogen die het plafond van het gebouw decoreren een restant van hoe het vroeger was.

Hugo Verstraeten richtte de pastorie in als zijn atelier. Hij kocht dit gebouw na het overlijden van de laatste dorpspastoor in 1982. Doordat het gebouw volledig uitgewoond was, werd dit een heel ambitieus project voor Hugo.

Atelier Hugo Verstraeten

Tussen 1985 en 1989 ging Hugo naar het SASK in Brugge, waar hij schilderen volgde. Hij richtte de zolderverdieping in van de pastorie met een klein schetsatelier en een groter schildersatelier. Dit atelier heeft geen verwarming, wat in de wintertijd voor Siberische taferelen kan zorgen. Het werk van Hugo focust zich op de twijfel tussen zichtbare en abstracte elementen.

  • historische ateliers
  • schilderkunst
  • acryl
Ateliers
Sint-Veerleplein 10, 8600 Diksmuide
Individueel atelier