Ontdek het Fort van Midzelen

In ateliers komen de verhalen van kunstenaars tot leven. Maar ateliers zijn ook vaak plekken met een verhaal. We spitten in de geschiedenis van het kunstenatelier 't Fort van Midzelen.

Het Fort Midzelen werd tussen 1906 en 1912 gebouwd in Sint-Katelijne-Waver, en was het sterkst bewapende fort van de versterkte stelling rond het Nationaal Reduit in Antwerpen. Tijdens de Kwade Week, de vier dagen durende beschietingen van de forten rond het Antwerpse in september 1914, werd het Fort Midzelen het zwaarst getroffen.

Het Midzelenfort kent een bijzondere geschiedenis. De littekens van de oorlog zijn nog duidelijk te zien. Er is bijvoorbeeld een groot gat aan de hoofdingang en er zijn grote barsten die doorheen de muren lopen. Het fort is zo een relikwie geworden van de Belgische militaire geschiedenis van de 20ste eeuw.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het fort verkocht aan een privépersoon. Sinds 2001 zijn de soldatenverblijven omgevormd tot een creatieve werkplek voor het gepassioneerde keramiekcollectief van het Kunstenatelier ’t Fort vzw. Het atelier is gegroeid tot een plek waar je kan draaien, opbouwen, glazuren en bakken. Als lid van het collectief kan je genieten van de ateliers en alle voorzieningen. Af en toe worden workshops gehouden en komen gast-keramisten over de vloer.

De groene omgeving en de rust en stilte van vandaag staan in schril contrast met de septemberdagen van 1914. Door de aanwezigheid van creatieve kunstenaars is het fort nu een symbool voor de soms vreemde dualiteit die onlosmakelijk deel uitmaakt van het leven: hoe oorlog vreedzame omgevingen kan creëren, hoe vernietiging kan overgaan in creatie.

Neem mee een kijkje in de gangen van het fort en zie hoe de oude soldatenverblijven zijn omgevormd tot unieke ateliers.

fort 1
fort 2
fort 3
fort 4
  • historische ateliers
  • keramiek
  • steengoed
  • porselein
  • aardewerk