Ben je volop een atelierroute aan het uitstippelen en nog op zoek naar enkele boeiende ateliers? Dan tippen wij graag deze vijf inspirerende groepsateliers.

Teaser-foto: © Jan Allaerts

Tip 1: Creative Factory

Creative Factory werd opgericht begin de jaren 80 en heeft een unieke setting in het oude academiegebouw van Turnhout. Kunstenaars beoefenen er verschillende disciplines in een ruime en lichtrijke werkplek. Daarnaast ondersteunt Creative Factory ook jong talent en promoten ze kunstbeleving in de regio van Turnhout. Dit groepsatelier staat alvast te popelen om zowel lokale als mensen van buiten de regio te verwelkomen in hun ateliers.

Adres: Begijnendreef 21, 2300 Turnhout

© Jan Allaerts
© Jan Allaerts

Tip 2: Zwartzustersklooster

In het historische zwartzustersklooster ontdek boeiende ateliers met verschillende disciplines. Zo ontdek je het werk van Michiel Pelerents. Hij maakt voornamelijk tekeningen met balpen, gouache of pastel. Sacha maakt schilderijen gebaseerd op filmfragmenten die haar doorheen de jaren zijn bijgebleven. En dan hebben we ook nog Kaat Derre. Haar werk is intuïtief en impulsief. Ze houdt van onverwachtse lijnen in haar werk.

Kaat: 'Het is een proces om met de schildertechniek direct en spontaan te creëren, zoals ik dat ervaar bij het tekenen en experimenteren.”

Kom zeker een kijkje nemen in dit unieke atelier!

Adres: Zwartzustersstraat 25, 2000 Antwerpen

Tip 3: Meyboom Artist-Run Spaces

In dit Brusselse atelier ontdek je een collectief van boeiende kunstenaars. Hun werk varieert van schilderkunst tot installatiekunst. Door de verschillende disciplines in het atelier, krijgen kunstenaars de kans om elkaar te ondersteunen en ideeën uit te wisselen. Meyboom is ook zeer betrokken met de stad. Zo organiseren ze samenwerkingsprogramma’s en workshops. Dit atelier is zowel een werkplek voor kunstenaars als een plaats waar multidisciplinaire kunstenaars in contact staan met Brussel.

Adres: Boulevard Pachecolaan 34 1000 Brussel

Tip 4: Die Neue Grizzley

In de Vogelzangwijk te Brussel ontdek je het atelier, Die Neue Grizzley. Een oude beenhouwerij werd er omgetoverd tot een grafisch atelier. Dit is het atelier van Sander de Wilde, Line Vangrunderbeeck en Islin-Lucrezia De Faye. Deze kunstenaars spitsen zich toe op verschillende technieken. Ervaar de geur van inkt, ontdek het verschil tussen een litho en een etspers en experimenteer met cyanotypie in het atelier van Die Neue Grizzley!

Adres: Leeuwerikkenlaan 41, 1150 Sint-Pieters-Woluwe

Tip 5: Karo Vrints en Roland Pauwels

Toen Karo dit atelier kocht, beloofde ze dat dit een plek zou worden waar kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten. Een plek waar kunstcollectieven kunnen ontstaan en samenwerken. In dit atelier werken zowel zij als Roland Pauwels. Karo leeft zich uit met schilderkunst en mixed media. Roland is dan weer een grafische vormgever, fotograaf en videast. Een leuke wisselwerking van disciplines, een bezoekje waard!

Adres: Driekoningenstraat 60, 2600 Berchem

  • tips
  • groepsatelier