Confuciusinstituut

open atelier Chinese kalligrafie

Over het atelier

Chinees is eigenlijk … twee talen. De gesproken taal is één zaak; de geschreven taal een andere.
Binnen het gesproken Chinees bestaan er talen en dialecten die even sterk van elkaar verschillen als het Nederlands en het Duits.
Het geschreven Chinees is een heel ander verhaal. Chinese tekens zijn ontstaan als afbeeldingen van de dingen in de wereld rond ons. Iedereen kan Chinees leren schrijven, ook zonder de taal te kunnen spreken of hele boeken te willen lezen in het Chinees.
Het Confuciusinstituut Brugge is sinds 2014 een open atelier voor iedereen die kennis wil maken met de wondere wereld van het Chinese schrift. Kom kennis maken met de instrumenten van de Chinese kalligraaf: penseel, inktsteen, inktstaaf, … Maak zelf inkt en schrijf je eerste woorden in het Chinees op authentiek, handgeschept Chinees papier.


Chinees penseelschrift is de kunst je lichaam één te laten worden met het penseel. Je penseel is als het ware het verlengde van je lichaam. Te veel druk op het lichaam en je eindigt met een vlek inkt op het papier. In de Chinese kalligrafische traditie wordt het schriftteken beschouwd als een lichaam met botten, ligamenten en spieren. De schrifttekens moeten “leven”, maar te veel spanning is dodelijk.

Ontdek de gebruikte technieken

Zet dit atelier op jouw lijst
Op jouw lijst
Click on this icon to add this studio to your list