Jan Detavernier


Over de kunstenaar

Jan Detavernier is begeesterd door de wonderlijke wetmatigheden in de natuur. Uit ontzag voor hoe de natuur haar organische structuren met geometrische en wiskundige patronen opbouwt, ontstond een honger om die vormentaal te verstaan.

Als ingenieur en belevingsontwerper integreert Detavernier die organische vormentaal dan ook in zijn eigen structuren. In de natuur is alles al uitgevonden, maar het gebrek aan kennis om de natuur en haar bouwstenen te lezen, inspireerde hem om hiernaar onderzoek te doen. Zijn realisaties zijn bevroren fascinaties van dat onderzoek naar hoe alles in mekaar klikt, herhaald wordt, stevigheid zoekt, varieert … Hij brengt ruimtelijke belevenissen en concepten samen tot één verhaal waarin ervaringen en hun betekenis centraal staan.

Gewaarwording voor systemen en de kracht van verbeelding gaan hand in hand in zijn ontwerpen. Zijn artistieke focus ligt op landschapsinterventies met geometrische patronen als basis van een activistische architectuur.

De kunstenaar stond mee aan de wieg van Bamboostic, een ecologische bouwcoöperatie in Brazilië, en hij richtte Baboom en Tree Time op, bedrijven die zich toeleggen op het gebruik van natuurlijke materialen en vernieuwende constructietechnieken.

Ontdek de gebruikte technieken

EntrΦphi
Spatial experiment 7
Deurnis

Bezoek dit atelier

6 mei
14.00 - 18.00
19.00 - 22.00
7 mei
11.00 - 17.00
+32485948338
Het atelier is rolstoeltoegankelijk.
Zet dit atelier op jouw lijst
Op jouw lijst
Click on this icon to add this studio to your list