Rob Buelens


Over de kunstenaar

Mijn werk gaat vooral over hoe de mens omgaat met zijn leefomgeving, de maatschappij vormgeeft en hoe ze zich profileert door zijn vaak inherente natuurlijke neigingen met zijn culturele scheppingen. Het gaat vaker over de historische en diverse culturele uitingen dan over de hedendaagse of moderne kunst zelf. De zeer diverse materialen die ik gebruik, dragen vaak betekenissen, die een extra ambigue dimensie aan mijn werken verlenen. Identiteit, trots, geschiedenis en diepmenselijke verlangens relativeren zichzelf in de nieuwe vorm.
Ik moedig via mijn beelden de toeschouwer aan om na te denken over de aard van de mens.
Mijn maquettes zijn een mix van dagdagelijkse objecten, artefacten, natuurelementen, gebouwen en menselijke miniaturen. Door objecten als wapens, suikerklontjes en koffiemokken uit hun oorspronkelijke context te halen wordt de betekenis van de werken ambigue, zo creëer ik ruimte voor introspectie. Omdat mijn maquettes op kleine schaal zijn gemaakt krijgt de toeschouwer een overzichtelijk perspectief op de gerepresenteerde werkelijkheid. De minuscule menselijke figuren die mijn maquettes bevolken, hebben geen persoonlijke eigenschappen, zodat ze slechts herkenbaar zijn als menigte, samenwerkend aan een gemeenschappelijk doel. Zonder focus op een concrete situatie of persoon, wordt de toeschouwer geconfronteerd met het schouwtoneel van de mensheid.
Mijn houten kanon ‘Heartquaker’ is een aanklacht op de misleiding, bedrieglijkheid en indoctrinatie van gezag en bevelhebbers. Ook hier geeft de uitvoering de diepere betekenis weer. Het is gebouwd op ware grootte en tentoongesteld op de Korenmarkt in Gent.
Veel van mijn moddersculpturen zijn een ode aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, o.a. officieel ingehuldigd in Langemark-Poelkapelle, op Neeravert in Londerzeel en in Harelbeke. Het is gemodelleerd in de modder met de aarde ter plaatse, het is een vergankelijk werk, het gaat ongeveer een jaar mee. De tijdelijkheid van deze werken toont dat de woede, trots en haat vervaagt, deze maken plaats voor de natuur die deze werken terug claimt, en zo de mens en het land geneest. Ook de modder-orgieën gaan over de vergankelijkheid van de menselijke passies. Ik heb deze reeds gemaakt in onder andere Knokke, Destelbergen, Puurs, Londerzeel

Ontdek de gebruikte technieken

Bezoek dit atelier

Zet dit atelier op jouw lijst
Op jouw lijst
Click on this icon to add this studio to your list