Saartje Vanlommel

Individueel atelier
Daktuin palazzo verde

Over het atelier

Het atelier bevind zich op het Antwerpse nieuw zuid in het groenste project palazzo verde.
Ik maak architecturale schilderijen geïnspireerd op die buurt.


Over de kunstenaar

Saartje Rosa maakt kunst in en over Antwerpen: “Schilderen moet een groot deel van mijn leven worden”
Antwerpen - Bij werkgevers die op zoek zijn naar een creatieve duizendpoot zou Saartje Rosa zonder enige twijfel in de smaak vallen. Beroepshalve is de Antwerpse met interieurdesign bezig, in haar vrije tijd met fotografie en schilderen. Ze heeft sinds kort een eigen atelier op Nieuw Zuid waar ze kunstwerken maakt over Antwerpen.
Gisteren om 14:58

Creativiteit kreeg Saartje Rosa (42) van jongs af aan mee. Haar beide ouders liepen school op de Academie en ontwikkelden een passie voor interieur en mode. In die artistieke omgeving raakte Rosa gefascineerd door alles wat met schilderen te maken heeft. “De verf, de geur, het materiaal, ik ben er gek van. Van zolang ik mij herinner, maak ik schilderijen. Het is een fascinatie”, vertelt de Antwerpse.

Rosa was leergierig en volgde een schilderopleiding aan de Academie. Hoewel ze die succesvol afrondde, raakte ze daarna bijna tien jaar geen penseel aan. “Ik kreeg kinderen en werk ondertussen als interieurdesigner, dan schiet er maar weinig tijd, plaats en inspiratie over.” Maar na een tijd begon het terug te kriebelen en Rosa schafte een doek en verf aan. “Ik schilderde thuis tussen de dagelijkse routine door. Ik voelde dat schilderen echt is wat ik wil doen. De liefde kwam terug en ik creëerde aan 200 per uur”, lacht Rosa.

Saartje Rosa kreeg creativiteit met de paplepel ingegeven.
Saartje Rosa kreeg creativiteit met de paplepel ingegeven. — © Patrick De Roo
Rosa besefte algauw dat schilderen meer was dan een uit de hand gelopen hobby. “Ik wil schilderijen maken die présence hebben en het verschil maken.” Met die wens in het achterhoofd ging de kunstenares op zoek naar een eigen atelier. Die vond ze op Nieuw Zuid.

“Een enorm inspirerende plaats. Ik ben gefascineerd door alles wat met bouwwerven te maken heeft. Dan zit je hier op je plaats. Bijna elke keer als ik hier passeer, kom ik iets interessants tegen. Dat leg ik vast op camera en gebruik ik later als inspiratiebron. Dat gebeurt allemaal heel spontaan, vaak tijdens het hardlopen. Dat zorgt er natuurlijk voor dat Nieuw Zuid op dit moment vaak terugkomt in mijn werk.”

Hoewel Nieuw Zuid vaak in haar werk terugkeert, heeft Rosa geen exclusiviteitscontract met de buurt.
Hoewel Nieuw Zuid vaak in haar werk terugkeert, heeft Rosa geen exclusiviteitscontract met de buurt. — © Patrick De Roo
In Antwerpen vindt Rosa naar eigen zeggen alles wat ze nodig heeft. “Je hoeft niet altijd naar de andere kant van de wereld te reizen om inspiratie op te doen. Al wil dit niet zeggen dat ik nooit iets anders dan de koekenstad zal schilderen. Werk kan altijd evolueren.”

Ook aan haar ‘urban’ stijl houdt Rosa voorlopig vast. “Het is allemaal niet te fijn en prutserig, daar houd ik van. Er zit perspectief in en grafische contrasten. Dat is een stijl die blijkbaar erg aanslaat bij een jong publiek.”

Inspiratie doet Saartje Rosa op tijdens het hardlopen.
Inspiratie doet Saartje Rosa op tijdens het hardlopen. — © Patrick De Roo
“Het rauwe karakter van stadsontwikkeling is gewoon zo interessant. Op termijn ga ik misschien een andere kant op, maar dat is nu niet aan de orde. Waar ik wel zeker van ben, is dat ik me niet wil beperken tot schilderen. Ik zou bijvoorbeeld graag tapijten ontwerpen vanuit diezelfde ruwe en architecturale insteek.”

(lava)

Wie een schilderij van Rosa op de kop wil tikken, kan dat voorlopig doen via Instagram: saartjerosa___art

Artikel uit Gazet van Antwerpen

Ontdek de gebruikte technieken

Het atelier is rolstoeltoegankelijk.
Zet dit atelier op jouw lijst
Op jouw lijst
Click on this icon to add this studio to your list