Artistiek koppel met een boeiend verhaal

In groepsateliers werken beeldend kunstenaars samen onder hetzelfde dak. Sommigen hebben een bijzondere band met elkaar, zoals Phil en Katelijn. Zij werken als kunstenaarskoppel samen in hun atelier, Atelier 8.

Phil en Katelijn

Hoe lang werken jullie al samen in het atelier?

Wij hebben ons atelier pas laten bouwen in 2019. Nu zijn we al een tweetal jaar aan het werk in deze ruimte. Vroeger zochten we een plekje in huis om artistiek bezig te zijn, maar al snel stond alles vol. Het nieuwe atelier zorgt ervoor dat we op dat vlak meer ademruimte hebben. 

Welke positieve invloed heeft het artistiek samenwerken op jullie relatie? 

Het belangrijkste is dat we leren inzien dat we allebei op onze eigen manier werken en een eigen ruimte nodig hebben. Dat is eigenlijk een beetje het startpunt voor onze workshops. Het geeft ons meer voldoening om samen en elk op onze eigen manier, gelijktijdig aan de slag te zijn, in plaats van bijvoorbeeld urenlang voor de tv te zitten. Dezelfde interesses delen is sowieso leuk.  

Le Cycliste Romantique - Phil Coucke

Hoe ondersteunen jullie elkaar op artistiek vlak? 

Wanneer Phil voor lange tijd in een schilderproces zit, kan hij soms moeilijk bepalen of een schilderij volledig klaar is. Soms gebeurt het dan dat Katelijn de juiste input geeft voor wat er nog te kort en/of te veel is. Omgekeerd helpt Phil Katelijn op het vlak van technieken en werkwijzen. 

Florentina espresso
Florentina Espresso - Phil Coucke
the gateway
The Gateway - Katelijn Vanacker

Hoe hebben jullie elkaars artistieke interesse ontdekt? 

We hebben altijd al veel tentoonstellingen en musea bezocht. Eigenlijk zijn we pas zelf creatief bezig sinds een vijftal jaar, het moment waarop we workshops zijn gaan volgen. Deze workshops veranderden in schilderweken, tot we uiteindelijk zelf in ons eigen atelier aan de slag gingen.  

Kunnen jullie elkaar goed aanvullen tijdens een workshop? 

We vullen elkaar elk op onze eigen manier aan. Katelijn geeft de nodige inbreng op het persoonlijke en therapeutische vlak, terwijl Phil meer het technische gedeelte op zich neemt. Een ideaal voorbeeld zijn de teambuilding-schilderworkshops voor bedrijven. Hierbij ondersteunt Phil de deelnemers op schildergebied en Katelijn neemt de menselijke kant en teamfactor voor haar rekening. 

Het geeft ons meer voldoening om samen en elk op onze eigen manier, gelijktijdig aan de slag te zijn, in plaats van bijvoorbeeld urenlang voor de tv te zitten.

Atelier 8
  • duo's
  • mixed media
Ateliers
Zeusstraat 8, 8510 Kortrijk
Groepsatelier