Op bezoek in de Kunstacademie van Eeklo

Justine Boutens

Eeklo is op haar grauwst als we er in de gietende regen bij de kunstacademie aankomen. Maar wat een verschil is het binnenin. Onder het gezellige geroezemoes van opstartende ateliers ontdekken we in de inkomhal werk van leerlingen van alle leeftijden. Meer dan achthonderd van hen vinden wekelijks de weg naar een of meerdere van de elf beeldateliers voor volwassenen die er in Eeklo en Lievegem zijn.

We zijn hier voor een gesprek met Roos Lauwaert, begeesterd directeur Beeld van de Academie van Eeklo. Ze nam vorig jaar met de academie deel aan Atelier in beeld, en deelt graag haar ervaringen.

Waarom hebben jullie meegedaan aan Atelier in beeld?

“Atelier in beeld is een troef voor een academie omdat je het atelier als werkplaats echt toont. Corona heeft een grote impact gehad op het deeltijds kunstonderwijs. Plots moesten alle lessen online doorgaan. Dat was, nog los van de digitale moeilijkheden, een grote confrontatie voor volwassen studenten die geen atelier hebben om thuis te kunnen werken. Met de beste wil van de wereld werd er gebeeldhouwd in bv. keukens en badkamers. Maar dat was bijlange niet evident. Het verschil tussen wie wel en geen atelier had, was groot. Deze periode benadrukte nog maar eens dat een academie de rol kan spelen van werkplaats. Maar het gaat verder dan louter een werkplek creëren. Het is een enorme troef dat je een leerkracht hebt die als coach optreedt, als inspirator, zowel technisch, inhoudelijk, artistiek en pedagogisch.”

Hoe hebben jullie het aangepakt?

“Met de leerkrachten spraken we af om hier op zaterdag open atelier te houden, en dat ze op zondag hun persoonlijke ateliers konden openstellen. Vorig jaar hadden we vanuit de academie alle regelingen getroffen, van inschrijving tot communicatie. In 2023 geven we deze opdracht door aan de leerlingen. Zij zullen de pagina’s van de ateliers aanmaken, en ook hun eigen netwerk mobiliseren. Zo maken we van de leerlingen echte ambassadeurs van Atelier in beeld.”

Directeur Beeld Roos Lauwaert

De belangstelling naar het atelier en het eigen werk van de leerkrachten blijkt groot. Voor de leerkrachten is het een deugddoende erkenning, van wat ze doen als kunstenaar en wat ze doen als leerkracht. Dat samengaan is echt mooi.

Wie waren de bezoekers in de kunstacademie?

“We stelden vast dat er opvallend meer bezoekers waren, en dat er veel nieuwe gezichten bij waren. Tijdens de zondag van het open atelierweekend ging ik zelf langs bij alle individuele ateliers van de leerkrachten, en daar zag ik veel gezichten die er ook op zaterdag al waren. De belangstelling naar het atelier en het eigen werk van de leerkrachten blijkt groot. Voor de leerkrachten is het een deugddoende erkenning, van wat ze doen als kunstenaar en wat ze doen als leerkracht. Dat samengaan is echt mooi.”

Zijn er drempels voor academies?

“Veel academies houden een opendeurdag in mei, gekoppeld aan de start van de inschrijvingen. Vaak ligt dat net iets later. Wij hebben onze opendeurdag gekoppeld aan Atelier in beeld en dat heeft wonderwel gewerkt. Als je de tijdsinvestering – een aantal uur om goede teksten en foto’s te kiezen en alles klaar te zetten op de website – naast het resultaat legt, is dat zeker de moeite waard om een beetje te schuiven in de kalender.”

KA! Eeklo
KA! Eeklo
KA! Eeklo
KA! Eeklo
KA! Eeklo

Heeft Atelier in beeld je verwachtingen ingelost?

“Ja, absoluut! Het is een uitgelezen moment om de ateliers open te zetten en het is plezant om zowel de academie als de studenten op deze manier te kunnen laten zien. Ik vind het een heel tof concept, en het is heel moedig – en wellicht ook een uitdaging – om het zuivere tentoonstellen eruit te laten, en enkel te focussen op die werkplaats, en de functie van een atelieromgeving.

De veelheid kan natuurlijk overdonderen. Voor dit soort projecten zijn er eigenlijk twee opties: ofwel sterk geregeld, maar met minder aanbod, ofwel een groot aanbod, maar dan zonder dat alles tot in de puntjes uitgestippeld is. Geef mij maar dat grote aanbod, dat iedereen kan deelnemen. Het puzzelen en zelf zoeken neem ik er wel bij.”

Heb je nog tips voor kunstenaars en bezoekers?

“Ga in gesprek. Uit de ontmoetingen tussen kunstenaars en bezoekers komen de mooiste gesprekken voort. Doordat je met iemand kan praten in zijn/haar werkplaats, gaat het makkelijker over het inhoudelijke proces, de artistieke zoektocht, maar ook over de valkuilen en frustraties die álle kunstenaars meemaken. Het maakt niet uit of je nu leerkracht, leerling of professioneel kunstenaar bent. Ook bij lezingen en artist talks vraag ik kunstenaars om niet alleen over hun verwezenlijkingen te praten, maar om het over het proces te hebben, over dat parcours. Dat proces van onderzoek, inhoudelijke verdieping, technische mankementen, het falen en weer opstaan, dat gesprek is vaak zo waardevol. En dat is heel fijn dat dat tijdens die bezoeken kan ontstaan.”
 

Foto’s: Sahar Khosravi