Op stap doorheen Leefdaal met Hans Geyens

Kiezen uit meer dan 1400 ateliers? Daar kan al eens wat keuzestress bij komen kijken. Om die wat te omzeilen, kun je de dichtstbijzijnde artistieke plekken opzoeken in je buurt via het kaartje op onze homepage. Maar wil je alvast wat op weg gezet worden door enkele highlights in de buurt van Leefdaal? Dan is Hans Geyens, jouw begeleider van dienst! 

Over Hans Geyens

Hans: “Mijn werk gaat over de mechanismen van communicatie. Over het zoeken naar de beste vorm om een idee weer te geven. Over dynamiek tussen idee, vorm en plaats. Over wie eerst was. Over mezelf proberen te verrassen. Over het zoeken naar een soort onverwachte esthetiek. Over het gebruiken van niet altijd voor de hand liggende dragers en materialen. Over taal. Over linken leggen. Over associaties maken. Over kijken. Over verzamelen. Over net genoeg. Over net te veel. Ik verveel me niet.”

'The return', lakverf op plexi golfplaat
'The return', lakverf op plexi golfplaat
'Iemand?', poster
'Iemand?', poster
'Must pick up', muurschildering
'Must pick up', muurschildering
Tip 1

Atelier 106

Hans: “Om het in een route te gieten zou ik beginnen bij 'atelier 106´  in Leuven, waar ik vorig jaar bij aansloot en waar een paar zeer uiteenlopende en interessante kunstenaars verzameld zitten. Je kunt er tijdens het weekend de ateliers van Bisser, Sven Smets, Staf Roels, Jo Foulon zien. Glaskunst, installatiekunst, tekenkunst en schilderkunst wisselen elkaar af.”

tip 2

Luc Huysman

Hans: “Na 'atelier 106' in Leuven zou ik naar het atelier van Luc Huysman trekken in Heverlee. Het is een mooi en ietwat verdoken atelier met heel subtiel werk.”  

Over Luc
Hij maakt prints, tekeningen en schilderijen van landschappen en industriële gebieden. Deze onderwerpen horen een specifieke sfeer en beleving op te roepen. Daartoe ontdoet hij zijn beelden van hun eventuele karakteristieke plaatsgebonden eigenschappen en laat ze als het ware leeg. 

Flag
tip 3

Pascale Van Eycken

Hans: “Na Luc Huysman bezocht te hebben, kun je makkelijk richting Pascale Van Eycken trekken in Bertem. Pascale heeft blijkbaar haar atelier vernieuwd en dat maakt me toch wat nieuwsgierig. Bovendien altijd tof om haar werk in het echt te zien.”  

Over Pascale
Collages zijn vaak het vertrekpunt van haar schilderijen. Daarbij isoleert ze elementen en puurt deze vervolgens uit tot nieuwe elementaire vormen en structuren. Ze experimenteert graag met druktechnieken zoals monotype, etsen, houtdruktechniek. Een voortdurende evolutie en zoektocht naar nieuwe technieken creëert een kruisbestuiving met het verleden en heden. De mogelijkheden zijn onbeperkt en het eindresultaat is vaak onverwachts. 

tip 4

Bert Koeck

Hans: “Van Bertem naar bij mij in Leefdaal is een logisch vervolg dus gewoon doen. 😊 Van daaruit kun je richting Kortenberg/Erps Kwerps trekken waar o.a. het atelier van Bert Koeck te vinden is.”  

Over Bert
Telkens gaat het in zijn oeuvre over een zoektocht naar compromisloos ontwerpen. Hij maakt (naar eigen zeggen) misbruik van bestaande technieken én volledig nieuwe technieken. Hij ontwikkelde nieuwe beeldcaptatie-tools (tool builder) die simultaan of alternerend mixed media-gewijs toegepast worden.” 

preparing a controlled apocalypse
tip 5

Johan Heiszwolf

Hans: “In plaats van naar Kortenberg/Erps Kwerps te gaan, kun je ook voor Overijse kiezen, waar het atelier van Johan Heiszwolf te vinden is. Twee verschillende richtingen naar twee verschillende kunstpraktijken. Of je kunt het combineren natuurlijk!” 

Over Johan
In zijn atelier worden hersenspinsels tot leven gebracht. Daar scheppen ze kleine, grappige machines die met de hand aangedreven worden. In stilstand zijn ze al mooi om te zien maar in beweging zijn ze helemaal fantastisch. Het is mechanische kunst!" 

Hans: “En vandaar ben je weer klaar om verder op ontdekkingstocht te gaan.”