Klaar om erop uit te trekken? Maar nog op zoek naar ateliers die je kunnen verrassen? Intergemeentelijke samenwerkingsorganisatie Dijk92 zette enkele deelnemende ateliers uit de regio rond Dendermonde in de kijker.

Over Dijk92

DIJK92 is de intergemeentelijke samenwerking voor cultuur tussen de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele. Vanuit deze samenwerking heeft DIJK92 de ambitie om vanuit culturele en maatschappelijke uitdagingen een culturele meerwaarde voor de regio te realiseren. Het verkent en ondersteunt culturele initiatieven met (potentiële) bovenlokale uitstraling.

TIP 1: Carine Van Steirteghem

Carine Van Steirteghem bouwde de speelzolder van de kinderen om tot haar eigen werkplek. Hier kan ze zich met een hoofd vol fantasie en kriebelende handen terugtrekken en ontvangt ze jou graag tijdens Atelier in Beeld.

Carine is niet voor een gat te vangen. "Elke dag is anders, dus telkens is de inspiratie dit ook. Laveren tussen pastel, acryl, potlood, inkt, of een mix van alles. Vaak vertrek ik van beeldmateriaal of eigen fotografiewerk om dit dan te "interpreteren", te vervormen of te verwerken." 

Adres: Vitstraat 70, 9255 Opdorp

TIP 2: Christel Foncke

Christel Foncke is een laatbloeier. Het duurde tot ze 57 was eer ze de schilder in zichzelf ontdekte. Het begon bij waar ze van houdt: patronen, vormen en experimenteren met materialen.  Dat opende de deur naar meer.

Christel vertelt: "De inspiratie komt uit mezelf of uit mijn omgeving en hoe ik de wereld waarneem: schoonheid van de natuur, luchtfoto’s van landschappen, architectuur, maar ook de lelijke schoonheid van oude, vervallen gebouwen. Verbinding tussen het verleden, heden en de toekomst is voor mij heel belangrijk en dat zie je in de evolutie van mijn werk. Elk werk bouwt verder op de vorige en bereidt de volgende voor." Voor Christel is schilderen is haar manier om te communiceren met de wereld, te verwerken wat er gebeurt en uit te drukken wat moeilijk met woorden kan gezegd worden. Desalniettemin verwelkomt ze je met open armen in haar atelier.

Adres: Loereveldstraat 35, 9290 Berlare  

TIP 3: Guido Van Keers

Guido Van Keers werken bestaan uit een compositie van meerdere vlakke delen die naast elkaar geplaatst worden om zo tot één geheel te komen. De gebruikte materie is meestal papierklei, die het door zijn specifieke structuur makkelijk mogelijk maakt om reliëf op de tegels aan te brengen. Guido deelt binnen de Keramiekclub Buggenhout het atelier met andere keramisten.

Adres: Vekenstraat 3, 9255 Buggenhout

TIP 4: Henri De Saeger

Henri  De Saeger is sinds 2003 aangesloten bij de Keramiekclub van Buggenhout, maar stelt tijdens de Open Atelierdagen zijn eigen atelier ook open. Hij doet opbouwwerk met klei. Vergeet de alombekende draaitafel uit 'Ghost' met Patrick Swayze!

Adres: Broekstraat 54, 9200 Dendermonde

TIP 5: Leo De Beul

Leo De Beul is de tachtig gepasseerd en een echte all-round kunstenaar. Hij is lid van het internationaal theatergezelschap 'Peeping Tom', maar ook actief tekenaar en schilder. Leo's werken hebben een abstracte toets. Het is een geometrisch vlakkenspel, waarbij een landschap wordt getekend in lijnen met kleuren die trillen vanuit hun nuances. 

Adres: Putteveld 26, 9200 Dendermonde

TIP 6: Stefaan Keppens

Stefaan Keppens is een letterkapper. Hij kapt betekenisvolle letters, woorden, teksten en/of motieven op nieuwe en vintage stenen. Stefaan licht zijn werkwijze toe: "Na een definitieve ontwerptekening kap ik karakters en motieven of realiseer ik ze als woordsculpturen. Mijn werken tonen een markante boodschap, een wens, initialen, een haikoe, een eerbetoon, kortom alles met een eeuwigheidswaarde."

Adres: Brusselmansstraat 89, 9255 Opdorp

TIP 7: André Binon

André Binon begon als beeldhouwer, maar ontdekte al snel de lokroep van het potlood en het tekenboekje. Het past alvast makkelijker in de achterzak dan hamer en beitel. Tekenen is voor hem leren kijken en leren zien. Wil je een kunstenaar ontdekken die volop aan het exploreren is? Ga dan zeker langs bij André!

Adres: Brandstraat 98, 9255 Buggenhout

TIP 8: Annick Wallaert

Annick Wallaert uit Zele schilderde een prachtige reeks rond bomen. Je ziet enkele voorbeelden ervan in onderstaand filmpje. "De boom neemt in de natuur een bijzondere plek in. Hij wordt ouder en groter dan welk ander levend wezen ook. Hij komt het dichtst bij de hemel en wortelt in het diepst van de aarde. Daarom heeft de mens de boom vanouds vereerd. Ook ik wil in mijn artistiek werk de boom als archetype veruitwendigen." Als je denkt figuratief bruine en groene werken te zien, onderschat je Annick. De natuurlijke kleur van de boom in rust wordt weg geschraapt en vervangen door grijstinten. De kleur van de achtergrond is bleek en monotoon. Annick: "Ik maak een verstilde weergave, de boom als spiegel, een confrontatie met het onbekende in onszelf."

Adres: Kouterbosstraat 11, 9240 Zele

Ontdek het werk van Annick

Video

Ontdek de route van Dijk92

  • tips