1400 ateliers? Daar komt ook wat keuzestress bij kijken. Om die wat naar beneden te halen, kun je de dichtstbijzijnde artistieke plekken opzoeken in je buurt via het kaartje op onze homepage. Maar wil je alvast wat op weg gezet worden door enkele highlights in de buurt van Oostende? Dan is Jakob Van den Broucke, nog maar net nieuw in Oostende, jouw begeleider van dienst!
Jakob Van den Broucke is een in Oostende gevestigd beeldend kunstenaar die vaak samen en soms alleen werkt. Zijn praktijk wordt gekenmerkt door omdraaiingen, stapelingen, uitsneden, weglatingen en ontsloten in de vorm van A4s, foto’s, objecten, acties, installaties en teksten.
Jakob: “Mijn atelier bestaat uit drie ruimtes en sinds ik er ben ingetrokken heb ik één ruimte voorbehouden als toonplek. Dit doe ik onder de noemer RE-ORGANISATION. Door middel van re-organisatorische ingrepen probeer ik informatie en inzichten met elkaar te verbinden, dingen een plaats te geven, ‘meerlagigheid’ te implementeren, op te ruimen en uit te werken. Een project dat groeide uit mijn voortdurende zoeken naar informatie en het omgaan met de onvermijdelijkheid van het bezitten van materiële zaken. Tijdens Atelier in beeld zal ik een geëvolueerde versie hiervan tonen. Sinds kort voegde ik een archiefverwerkende composthoop toe aan dit proces.”
Jakob: “André Sorel heeft sinds 2000 een galerij en atelierruimte gevestigd op een boogscheut van het strand. Als ik er passeer kijk ik altijd eens binnen en dan zit hij meestal te tekenen of schilderen. De man is al meer dan 60 jaar bezig en dat is duidelijk zichtbaar in zijn propvolle werkruimte. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door zwarte en witte vlakken in combinatie met surrealistische taferelen. In de beelden gebruikt hij vaak stads- en zeezichten als decor voor zijn fantasierijke spinsels en motieven. Zijn manier om dagelijks met een open deur, ergens tussen privé en in publiek, werk te maken fascineert mij wel.”
Jakob: “In de beschrijving op zijn Atelier in beeld-pagina schrijft Dirk Joanes Verledens het volgende: "Na 50 jaar tekenen ben ik er nog altijd niet aan uit hoe dakloos mijn werk is. Door op de tekeningen te lopen krijg je een andere waarneming. De vraag is of dit anti-kunst is? Of een theatrale stoornis?" Na het lezen van deze mysterieuze woorden zou ik de man en zijn werk wel willen leren kennen. De beschrijving van zijn praktijk vormt op zich al een goed kunstwerk.”
Jakob: “Ik maak meer DT-fouten dan ik zou willen en vraag me soms af waarom het 'kunst' is in plaats van 'kunsd'? Kunst met een T laat daar met hun titel geen twijfel over bestaan. Het is een groepswerking waar deelnemers met of zonder een psychische kwetsbaarheid een plek kunnen vinden. In projecten werk ik vaak samen met andere kunstenaars, maar het uiteindelijke maken van dingen gebeurt toch vaak alleen in mijn atelier. Zo samen rond een tafel aan iets werken is me onbekend. Ik ben benieuwd hoe dat bij hen gaat.”