Ben je volop een atelierroute aan het uitstippelen en nog op zoek naar enkele boeiende ateliers? Dan tippen wij graag deze vijf ateliers, waar je kunstenaars ontmoet die werken met een bijzondere techniek of materie.

Tip 1: Lut De Baere

Lut: 'Ik zou durven zeggen dat er geen afval bestaat en dat je alle "verloren" stukken kunt verwerken tot iets anders, iets moois of zelfs iets nuttigs.'

Wat voor vele mensen als afval wordt gezien, is voor Lut de Baere uit Melsele een ware schat. In haar openluchtatelier worden metaalfragmenten van een ontploft scheepswrak omgevormd tot unieke sculpturen. Haar atelier is een ware schatkamer.

Adres: Alice Nahonlaan 7, 9120 Melsele

Tip 2: Kristien Hubrechts

Kristien: 'De vrijheid en oneindige mogelijkheden binnen de spelregels van het gutsen in een houten plank, het bewerken van een melkbrik of het krassen in een koperplaat, dat alles maakt me blij!'

In het atelier van Kristien ontdek je de passie voor grafiek. Dit is de plek waar Kristien even alleen kan zijn met haar werk. Een atelier waar voortdurend experimenteren voor een spannende en onvoorspelbare sfeer zorgt.

Adres: Wittebroodstraat 17, 2800 Mechelen

Tip 3: Bart Persoons

Bart: 'Door de samenleving die alsmaar drukker werd en door de overvloed aan prikkels, vond ik geen mentale rust meer. Ik bedacht toen een concept dat me meer innerlijke, mentale rust gaf. Het repetitief plaatsen van een (gekleurd) verticaal streepje.' 

Bart Persoons maakt schilderijen volgens de impasto-techniek. Dit zorgt voor diepgang in zijn werk en benadrukt de puurheid van de verf. Een samenspel tussen licht, schaduw en kleur. 

Adres: Nieuwstraat 2, 3071 Erps-Kwerps

Tip 4: Captain Étienne Beaucoup

Étienne maakt unieke kunstobjecten, lampen en meubels met een retrofuturistisch karakter. Zijn inspiratie komt vooral uit science fiction en de industriële revolutie. Als kleine jongen keek veel naar series als Buck Rogers, Star Trek, Babylon 5, maar ook naar animatieseries zoals Futurama. Naast sciencefiction is Art Nouveau ook een stijl die hem veel inspiratie geeft.

Het werk van Étienne is gemaakt uit gerecycleerde materialen. Via deze manier van werken wil hij mensen aanmoedigen om stil te staan bij het potentieel van verloren materialen. Étienne nodigt je dan ook uit om zijn atelier te bezoeken tijdens Atelier in Beeld.

Adres: Vogelpers 92, 1500 Halle

Tip 5: Erik Simons

Erik: 'Het polderlandschap, de omliggende natuur en de daar aanwezige klei hebben mij altijd gefascineerd. Ze zijn voor mij een niet te missen inspiratiebron die ik omzet in keramiek, beelden en tekeningen.' 

In de speelse, intieme tekeningen en de bijzondere kleiwerken van Erik, is polderklei niet enkel de materie waar hij mee werkt, maar ook het onderwerp.

Adres: Dorpsstraat 37 1V, 2940 Stabroek

  • tips
  • installatiekunst