Ben je volop een atelierroute aan het uitstippelen en nog op zoek naar enkele boeiende ateliers? Dan tippen wij graag deze vijf ateliers, waar je kunstenaars ontmoet die zich toeleggen op installatiekunst.

Tip 1: Stef Lemmens

Het werk van Stef Lemmens roept op tot verandering. Hij wil dat de mens efficiënt omgaat met de overproductie van voorwerpen. Stef kijkt naar verloren en vergeten voorwerpen op dezelfde manier zoals de eerste mens naar natuurlijke voorwerpen keek. Hij gelooft dat we in staat zijn om ze te herscheppen tot objecten met meer waarde dan waardeloze wegwerpproducten.

Adres: Vissersstraat 3, 3500 Hasselt

Tip 2: Willem Vermoere

Tegenover de projecties van een stralende perfecte toekomst, wil Willem Vermoere de falende, zoekende en struikelende mens zetten. Zijn werk combineert radicaliteit met lucide humor. Hij geeft uitdrukking aan zijn eigen onzekerheden, maar reflecteert daarmee tegelijkertijd over de onvatbare ‘grondstromen’ die onze samenleving vandaag de dag vormgeven.

Adres: Nieuwevaart 51, 9000 Gent

Tip 3: Wendy Van Wynsberghe

Wendy Van Wynsberghe onderzoekt het onzichtbare en het onhoorbare. Ze probeert deze lagen van stille perceptie te vertragen of hoor, voel en -waarneembaar te maken. Dat gaat van protocollen tot golven naar natuurelementen en -fenomenen. Wendy organiseert performances, workshops en lezing, of bouwt (interactieve) installaties. Ze gaat ook aan de slag met zelfgemaakte elektronica en eTextiles. Wat dat precies inhoudt? Dat ontdek je in haar atelier.

Adres: Boulevard Pachecolaan 34, 1000 Brussel

Tip 4: Bart Boussemaere

Van een eenvoudige schets tot een computergestuurde machine: zo gaat Bart Boussemaere aan de slag met materiaal dat doorgaans weggegooid wordt en verheft het tot een spiegel van onze gemeenschappelijke ziel. Hij gooit alles in de ring en staat onbevreesd tegenover wat kan verwekt worden. In zijn atelier Studio Marcel moedigt Bart aan om ons te laten inspireren door de verbeeldingskracht van kinderen, want ‘waste is what you have when you run out of imagination’.

Adres: Kontichstraat 92, 2650 Edegem

  • tips
  • installatiekunst