Verloren zieltjes als ondergrond

In elk atelier voel je dat er iets gemaakt wordt. Nieuw werk staat, hangt of ligt nog te drogen. Om die sfeer van een atelierbezoek te evenaren vroegen we enkele kunstenaars: vertel ons over je laatst gemaakte werk.

Voor mijn werk laat ik me vooral inspireren door materialen die ik verzamel. Mijn favorieten zijn verweerde houten plankjes, vergeeld papier en verroeste objecten, zo’n ‘verloren zieltje’ kan me echt raken. Een werk start met een inspirerende vorm, ondergrond of foto, een tekst of muziek. Meestal weet ik niet echt waar een werk naartoe gaat. Ik kaart geen wereldschokkende gebeurtenissen of wantoestanden in de wereld aan, maar probeer de magie van de kleine dingen, gewone ervaringen of ontmoetingen te vertalen in beeld. 

Dit werk, 'Waiting for', bouwde ik op met oude houten glasonderzetters als ondergrond. Ze waren al behoorlijk verweerd, de zacht afgeronde hoeken vond ik inspirerend. Het verhaal erbij groeide tijdens de creatie. Ik zie er een soort bevreemding in, een beetje zoals de tijd waarin we nu leven. De onderzetters symboliseren het gezellig samenzijn, wat vandaag spontaan moeilijk lukt maar wat zo belangrijk is voor zoveel mensen. Ook de figuur die er wat verlaten en verloren bij staat, kijkt uit naar wat de toekomst zal brengen.

Isolde Marcus - Waiting for

Door toevoeging van nieuwe elementen (zoals fotofragmenten en ander collagemateriaal) probeer ik nieuwe beelden te creëren. Die vormen een aanzet om een nieuw verhaal erbij te fantaseren.

Isolde Marcus - Waiting for (detail)
Isolde Marcus - Waiting for (detail)
Isolde Marcus - Waiting for (detail)

Begin dit jaar verhuisde ik en liet ik dus ook mijn atelier op zolder achter. Hoewel het zalig toeven is in onze nieuwe plek, zorgden het leeghalen van het oude huis en de verbouwing ook voor een hectische periode. Ik richtte tijdelijk een mini-ateliertje in een hoekje van het huis in, maar kan niet wachten tot de werken klaar zijn en ik terug in m’n wereldje, mijn nieuwe atelier, de tijd kan vergeten.

  • vers werk
  • collage
  • mixed media
  • schilderkunst
Kunstenaars

Mijn werk wordt geïnspireerd door elementen die beïnvloed zijn door de factor ‘tijd’. Ik hou van de invloed van tijd die zich voordoet als een gebouw wordt gesloopt en je...