Een werk dat nooit af is

In elk atelier voel je dat er iets gemaakt wordt. Nieuw werk staat, hangt of ligt nog te drogen. Om die sfeer van een atelierbezoek te evenaren vroegen we enkele kunstenaars: vertel ons over je laatst gemaakte werk.

Ik werk momenteel aan de voorbereidingen van ‘Songs of songs’, een sociaal-artistiek project dat omwille van corona even vertraging oploopt. Het plan is om een kunstinstallatie te maken met verschillende groepen mensen op verschillende locaties en onder verschillende omstandigheden. We maken samen kralen van klei, daarna bakken en rijgen we ze.
Het is eenvoudig en haalbaar voor iedereen. Zo ga ik binnenkort aan de slag met een aantal kleuterklassen en een groep senioren. Maar ik wil dit ook graag doen met bezoekers en toevallige passanten van bijvoorbeeld een kunstenfestival. 

Het samenwerken, de voorbereiding voor de installatie, is minstens even belangrijk als het resultaat. En het werk is sowieso nooit af. Want telkens wanneer het wordt getoond, wordt er ook aan verder gewerkt. 

De kralen worden in een rookstook gebakken, wat zorgt voor een typische geblakerde kleur maar in de techniek schuilt ook symboliek. Bij een rookstook gaat men het vuur namelijk afsluiten van de buitenlucht, waardoor er een tekort aan zuurstof is. De vlam zoekt naar zuurstof, dringt binnen in de klei en hierdoor ontstaan fantastisch mooie schakeringen.

Het thema van het project is verbinding: met jezelf, je medemens, de aarde en het grotere geheel.
Het werk gaat over samen komen en contacten leggen.
Over terug leren voelen en loskomen van het denken door met je handen in de aarde te zitten.
Over de louterende werking van vuur.
Over elke kleine schakel in een groter geheel.
Over rituelen en bezinning.
Maar over nog veel meer, want elke keer zal het verhaal anders zijn. 

‘Song of songs’ is een vertaling van het ‘Hooglied van Salomon’, een liefdeslied uit de Hebreeuwse bijbel waarbij ze de schoonheid van de liefde en het leven bezingen. Ik vond ook inspiratie bij de 'Japa Mala', een hindoeïstisch gebedssnoer met 108 kralen dat gebruikt wordt bij meditatie. Bij elke kraal wordt steeds dezelfde mantra herhaald. 

  • vers werk
  • keramiek