Het koningschap met recupmateriaal

In elk atelier voel je dat er iets gemaakt wordt. Nieuw werk staat, hangt of ligt nog te drogen. Om die sfeer van een atelierbezoek te evenaren vroegen we enkele kunstenaars: vertel ons over je laatst gemaakte werk.

'Der König' (het hof) gaat over het koningschap en zijn nakomelingen. Het maakt deel uit van een reeks, waarvoor ik inspiratie haalde bij verschillende koningshuizen. Bijvoorbeeld bij het Spaanse, waar de voormalige koning in ballingschap moest. Of denk maar aan de gekke Deense koning Christiaan VII. Een vreemd instituut, het koningshuis, met die voorbestemde koningskinderen. 

Mijn werk is meestal gegroepeerd in reeksen, die komen heel intuïtief tot stand. Ik heb dus nog geen idee hoe uitgebreid deze reeks zal worden. Dat kan klein zijn, maar ik werkte ook al eens tien jaar aan een reeks (Stuifmeelverspreiders). Het duurt totdat een gedachte of idee in mijn hoofd eruit moet, of tot ik een bepaald materiaal tegenkom. Ik werk bijna altijd met recupmaterialen, dus welk materiaal er voorhanden is, bepaalt mee het werk.  

Voor dit werk koos ik voor de verloren wastechniek, een manier om brons te gieten. In het werk combineerde ik was en vegetatie (oa. Japanse duizendknoop), maar ook touw, hout, karton… Alles wat uitstookbaar is, eigenlijk.  
Twee maanden werkte ik eraan. Het is een proces met veel stappen: een mal maken, stukken aan elkaar monteren, brons gieten, oppoetsen, wegslijpen, bedenktijd. Ik begon met een wassen model, en bouwde daarop verder. De laatste stap was het schilderen met acryl. 

Na zo’n werkproces moet mijn atelier opgeruimd worden. Dat opruimen blijft tijdens het maakproces altijd liggen, en nu kan je er bijna niet meer in.  

Ik maak mijn werk bijna altijd in mijn atelier. Het gebeurt wel eens dat ik op andere plaatsen aan iets werk, maar dat is uitzonderlijk. Als het werk zo groot is dat het niet in het atelier binnen kan, bijvoorbeeld. 
Waar ik nu aan ga beginnen, dat weet ik nog niet zeker. Iets met landschappen, denk ik. Of misschien ga ik het schilderen terug opnemen? 

  • vers werk
  • beeldhouwkunst
  • mixed media
Kunstenaars

De beeldhouwer Zjos Meyvis (geboren 1951, woont en werkt in Hemiksem) keert om de zoveel tijd zijn kar en begint een nieuw beeldend avontuur. Hij laat zich liefst niet...