Vrienden verenigd door verf

Sommige kunstenaars werken het liefst in hun afgesloten cocon, ver weg van de buitenwereld en andere mensen. Voor anderen is samenwerken dan weer een bron van inspiratie en een manier om ervaringen uit te wisselen. En soms gaat het nog verder, en ontstaat er een heuse vriendenkring rond een gedeelde passie, zoals bij Vriendenkring 't Palet uit Kalmthout.

Gilbert Uitdenhouwen is voorzitter van de Vriendenkring en vertelt er ons graag wat meer over.

Wordt er vaak samengewerkt in het atelier? 

Het groepsatelier is vrij toegankelijk voor alle leden op zaterdagvoormiddag van 9 tot 12 uur. We schilderen het ganse jaar door, met uitzondering van de grote vakantie in juli en augustus.

Vriendenkring 't Palet

Vriendenkring 't Palet is een gesloten groep van 18 actieve leden, waarvan er gemiddeld wekelijks 12 aanwezig zijn. Ieder jaar wordt er ook een meerdaagse winter- en een zomersessie georganiseerd naar een mooie plek in binnen- of buitenland. 

Door de jaren heen is er meer dan een kunstenaarsband ontstaan. De groep is dan ook een “Vriendenkring” die wel en wee met elkaar deelt.

Wat zijn de voordelen van een groepsatelier? Zijn er nadelen? 

Door samen te werken in een groepsatelier is er een extra stimulans om regelmatig creatief bezig te zijn. Door onderling ervaringen uit te wisselen, kan je je ook verdiepen in de verschillende schilderdisciplines. Zo komt de persoonlijke creativiteit van elk lid volledig tot zijn recht en wordt authentiek schilderen bevorderd. Tot nu toe zien wij alleen maar voordelen.

Vriendenkring 't Palet
Vriendenkring 't Palet

Is het stil in jullie atelier? 

Tijdens het schilderen wordt er altijd sfeermuziek gespeeld op de achtergrond. Het nodigt uit om rustig individueel creatief bezig te zijn. De nieuwtjes van de week worden meestal uitgewisseld bij het begin van de dag en tijdens de korte break rond 11 uur. 

Hoe hebben jullie elkaar gevonden? 

Wij hebben elkaar gevonden in de jaren 70 via een cursus natuurtekenen en aquarelschilderen in de Kalmthoutse hei. Toen de cursus na drie jaar stopte, hebben we ons verenigd en waren we vooral de eerste decennia creatief bezig met het vastleggen van landschappen, meestal in aquarel. In de winter nodigden we in het groepsatelier gastdocenten uit. Alle disciplines kwamen door de jaren aan bod en zo werd er stilaan overgeschakeld op verschillende technieken. De meeste leden volgden ook in kunstacademies verschillende kunstopleidingen. Sommige leden waren door hun beroep al artistiek geschoold. Momenteel werken we enkel samen binnen, in het groepsatelier. Een deel van de groep beeldhouwt daarenboven ook nog wekelijks in het beeldhouwatelier van één van de leden. 

  • interview
  • collage
  • mixed media
  • schilderkunst
  • tekenkunst
  • groepsatelier