Zes ateliers op bijzondere plekken

Ben je klaar om eropuit te trekken, maar heb je nog nood aan inspiratie? We helpen je graag op weg. Ontdek hier zes kunstenaarsateliers die net een tikkeltje anders zijn. Van een kasteel over een oude rijkswachtkazerne tot een opvangcentrum voor vluchtelingen.

Tip 1

Rachael Tyrell, Leuven

Labora is de creatieve maak- en werkruimte van de Abdij van Keizersberg in Leuven. Ze bieden ruimte aan verschillende kunstenaars. Een van hen is de Britse Rachael Tyrell, die zich na haar studie in Londen in Leuven vestigde. Zij recreëert beelden uit de populaire cultuur met traditionele schildertechnieken.

Tip 2

Rode Kruis Opvangcentrum, Houthalen-Helchteren

Kunstenaar Youssef gaat één keer per week aan de slag in het opvangcentrum Houthalen-Helchteren met de bewoners: vluchtelingen van over de hele wereld. In hun atelier is veel expressief werk te zien: werk waar je blij van wordt, maar evengoed werk dat je aan het denken zet.

Tip 3

Free Pectoor, Sint-Denijs-Westrem

De eerste twee verdiepingen van Kasteel Borluut zijn ingericht als kunstenaarsateliers. Onder andere Free Pectoor heeft zijn atelier in dit neoclassicistische gebouw uit 1858.

Tip 4

Kunst in de kazerne, Roeselare

Waar ooit de rijkswachters de dienst uitmaakten, werken nu kunstenaars. Verschillende lokale kunstenaars hebben een nieuwe werkplek gevonden in de oude rijkswachtkazerne van Roeselare.

Oceaan I - Patrick Dekeyser
Tip 5

RhoK

De grafiekafdeling van RhoK is gevestigd in een fraai stukje industrieel erfgoed, een voormalige drukkerij. De ateliers zijn niet alleen een werkplaats voor creatie en experiment, maar ook een plek voor ontmoeting en uitwisseling. Met de nodige dosis dwarsheid.

Tip 6

Koppenkast, Heist-op-den-Berg

Een atypisch atelier in deze reeks is dat van Toot en Barst. Zij maken verhalen en theater, maar doen dat met zelfontworpen personages, vanuit zelfontworpen verhalenwagens.