Mieke Drossaert Colour Full People

Over het atelier

Mieke Drossaert jaagt haar dromen na en verovert de kunstwereld met haar kleine en grote figuren
 
U kent ze misschien al van de TINY*-people, de Colour Full People of misschien zelfs van de kinderboeken over Langsnuit of van haar Out- break interventies voor de Crystal Ship in Oostende of misschien gewoon van haar gulle lach waarmee ze regelmatig door de stad wandelt. De Oostendse kunstenares Mieke Drossaert (69) veroverde de afgelopen jaren de kunstwereld met een geheel eigen stijl.
 
In haar atelier in de Zwaluwenstraat in Oostende speelt Mieke in een creatieve speeltuin met verfborstels, maar ook met het licht. “Zie je het licht vallen op het werk”, vraagt Mieke, tijdens ons gesprek. “Die lijn komt terug in mijn werk.” Ze neemt ons mee langs de vele werken in haar atelier. Haar volumineuze figuren springen telkens uit het doek met hun blik afgewend. “Ik was vroeger bezig om alles hyperrealistisch te tekenen. Het was mijn mentor Frans Walravens die me aanraadde om volluit voor mijn Colour Full People te gaan. ‘Laat los en doe het met uw figuren’ en hij kreeg gelijk. Ik ben ongelofelijk trots dat men ondertussen van een “Drossaert” spreekt en Mieke weglaat. Mijn signatuur wordt duidelijk herkend.”
 
De Colour Full People van Mieke zijn heel herkenbaar en een blijvende bron van inspiratie. “Als ik werken zie uit de jaren 20 dan word ik daar naartoe getrokken. Daar komt mijn inspiratie wel wat uit. De personages kijken altijd naar boven. De ogen kijken altijd naar de toekomst. Ik behoud dat graag. Mensen herkennen zich er dan ook in. Als ik ogen teken dan kijkt er iemand naar jou. Nu kan het iedereen zijn en mensen herkennen zich daar in.
 Zelf gaat de Oostendse ook door het leven met de blik naar boven gericht. “Ik zie altijd kleine details in de omgeving. Ik ben zo’n verwonderd kind. Ik blijf dat. Ik probeer dat ook in mijn werk te steken.
 De Colour Full People zijn echter meer dan alleen maar schilderijen. “Ik maak ook handgemaakte tapijten, warm glas, weef tapijten in het Textiellab van het Textielmuseum in Tilburg. Ik won met mijn tapijten ook al de eerste prijs hedendaags wandtapijt groot formaat, een wedstrijd uitgeschreven door Domaine de la lice en kreeg deze overhandigd door het Ministerie van Cultuur van de Franse Gemeenschap. Ik maak ook handgetufte tapijten met pure Nieuw-Zeelandse wol, bamboe en vlas met behulp van Els De Munck.
 
In elk werk vind je ergens wel een vleugje rood terug. “Rood is altijd al een dominante kleur geweest in mijn leven. Ik heb ook altijd iets rood aan en ook in mijn werken komt rood altijd terug, de laatste jaren weliswaar minder uitdrukkelijk dan vroeger.”
 


Over de kunstenaar

Mieke Drossaert (°1952) woont en werkt in Oostende. De basistechnieken, verworven aan de Academie van Mechelen waar ze laureate was, heeft ze inmiddels verder verfijnd en naar haar hand gezet. Dat heeft geleid tot een eigen, zeer herkenbare stijl.
Na al die jaren is ze uitgegroeid tot een multidisciplinaire artieste. Naast schilderijen heeft ze zich ook ontwikkeld tot een succesvolle kunstenares van handgetufte en jacquard tapijten, muurschilderingen, glaswerk en Street Art TINY* People en illustrator voor een Oostends sprookjesboek.
Daarvoor volgde ze o.a. workshops textiel aan het textielmuseum in Tilburg (Nederland) en glas aan de glasschool in Novy Bor (Tsjechië). 
Welke grondstoffen of technieken ze ook gebruikt, het centrale thema blijft hetzelfde: mensen, 'Colour Full People' zoals ze zelf noemt. Kregen de figuren in het begin van de carrière nog accessoires en attributen mee, dan zijn de personen ondertussen ontdaan van alle overbodigheden die afleiden van de essentie: de onvolmaakte maar gelukkige mens.
Haar mensen hebben immers geen volmaakt lichaam. Integendeel. Fysiologisch zijn ze 'misvormd', maar dat merk je niet als toeschouwer. In de ogen van het publiek zijn het vrolijke mensen, gelukkige, dromers.
De inspiratie voor die figuren vindt de kunstenares vooral via eigen zintuiglijke waarnemingen. Zo is de muziek een zeer belangrijke bron van inspiratie, wat ook blijkt uit vele titels van haar werken.
Mieke Drossaert probeert in alle situaties het positieve te zien en gaat ook de 'mentale uitdaging' niet uit de weg. Zo heeft ze een project gerealiseerd met dementerende ouderen wat geleid heeft tot het fascinerende 'Bewoners', een verzameling van beklijvende zelfportretten.
Wat nog meer:
Selectie voor Hedendaags Tapisserieweefsel („Wandtapijt”) groot formaat „Domaine de la Lice” september 2012  uitgeschreven door Ministerie van Cultuur van de Franse Gemeenschap. 
Winnaar 1ste prijs wandtapijt Hedendaags Tapisserieweefsel groot formaat 2015. 
Aanwezig op de Inernationale Textielkunst - Biënnale Haacht (2017) met Handgetufte werken
Aanwezig met werk op de internationale glasbeurs in Haacht (2012)
Illustraties voor een Oostends sprookje: Langsnuit en de zeesterren geschreven door Eddy Surmont (2018 ) en Langsnuit en Selkie de zeehond ( 2020)Langsnuit redt Grijsje Garnaal (2021)
Out-break interventies voor de Crystal Ship Oostende

Ontdek de gebruikte technieken

Bezoek dit atelier

Het atelier is rolstoeltoegankelijk.
Zet dit atelier op jouw lijst
Op jouw lijst
Click on this icon to add this studio to your list