Over

Atelier in beeld is hét grote open atelierweekend voor beeldend kunstenaars in heel Vlaanderen en Brussel. Een ideaal moment om je werk te tonen of ateliers te ontdekken. 

Atelier in beeld

Atelier in beeld is een initiatief van Kunstwerkt en vindt jaarlijks plaats in mei. De eerstvolgende editie gaat door op 6 en 7 mei 2023. Alle ateliers zijn dan gratis en zonder reservatie te bezoeken. 

In 2023 openen meer dan 2000 kunstenaars de deuren van bijna 1500 ateliers. Als bezoeker ontdek je tijdens Atelier in beeld nieuw werk, ontmoet je kunstenaars en krijg je een unieke inkijk in hun werkproces. Als kunstenaar zijn de open studiodagen een laagdrempelige manier om je werk en je werkplek aan een (nieuw) publiek te laten zien.  

Over de ateliers en de kunstenaars

Voor wie? 

Atelier in beeld is er voor álle beeldend kunstenaars vanaf 18 jaar met een atelier in Vlaanderen of Brussel. Beginners en gevorderden, professioneel en niet-professioneel, jong en oud. 

De deelnemende kunstenaars beoefenen één of meerdere van deze technieken: beeldhouwkunst, collage, design, digitale kunst, edelsmeedkunst, film, fotografie, glaskunst, grafiek, grafische vormgeving, installatiekunst, illustratie, kalligrafie, keramiek, mixed media, mozaïek, schilderkunst, streetart, tekenkunst, textiel.
 

Atelier? 

Het atelier is de plek waar beeldend werk wordt gemaakt. Het is een werkplek waar je de sporen ziet van het maakproces: penselen en klodders verf, geslepen potloden en potloodschilfers, weefgetouwen en garen, resten klei en een pottenbakkersschijf, een drukpers en inktvlekken… Bezoekers zien waar en hoe het werk ontstaat. 

Sommige kunstenaars werken in een grote loods, een aparte kamer thuis, een leegstaand pand of gewoon aan de keukentafel. Alles kan, zolang het je vaste werkruimte is! 

Zowel individuele ateliers, groepsateliers, ateliers van collectieven, ateliers van deeltijds kunstonderwijs, organisaties of zorginstellingen met een atelierwerking... kunnen deelnemen. 

Wanneer? 

De ateliers zijn gratis open voor het publiek op 6 en/of 7 mei 2023

Het atelier hoeft geen twee dagen open te zijn. We werken met verschillende tijdsblokken, waarvan een atelier minstens 1 volledig tijdsblok open is. Tijdens die uren is de kunstenaar zelf aanwezig. 
 

zaterdag 6 mei:  

 • 14u – 18u

 • 19u – 22u 

zondag 7 mei: 

 • 11u – 17u  

Waarom deelnemen? 

 • Atelier in beeld is hét ideale moment om jouw beeldend werk te tonen aan een breed publiek. 

 • Samen met meer dan 2000 kunstenaars laat je aan het grote publiek zien wat er leeft aan beeldende kunst in Vlaanderen en Brussel.  

 • Je geniet mee van de nationale promotiecampagne (advertenties, pers, …) die we in aanloop naar het weekend voeren.  

 • We ondersteunen je met tips en tricks om zelf je publiek uit te nodigen. We bezorgen je gedrukt promomateriaal zoals wegwijzers, affiches, uitnodigingskaarten, ... en digitaal promomateriaal: uitnodigingen, e-flyers, facebookbanners, instagramposts, ...

 • Je krijgt een kunstenaarspagina op atelierinbeeld.be, waar je je werk kan tonen en toelichten. Bezoekers vinden je atelier op postcode, op techniek of op naam. Je atelier verschijnt ook op de kaart. 

 • Hoe je de open atelierdagen invult is flexibel: open je één of twee dagen? Dat kies je zelf, niet alle ateliers openen twee dagen.  

 • Wil je iets demonstreren of blijf je liever op de achtergrond? Het kan allemaal. 

 • Deelnemen aan Atelier in beeld is gratis

JR-bot-lab ©Evenbeeld