Alice Ciresola is de projectverantwoordelijke van het atelier, in het eerste deel van de interviews geeft ze een woordje uitleg over de werking.
Hier werken vergt een zekere mindset, want alles is gedeeld. Je moet als kunstenaar een zekere verantwoordelijkheid dragen voor elkaar en de plek. Tijdens de assemblé atelier bespreken we de werking samen met alle kunstenaars.
We duiken het atelier in en spreken met enkele kunstenaars.
Welk materiaal gebruik je het liefst?
Mijn favoriete "materiaal" is eigenlijk "aanwezigheid" - de capaciteit van een persoon of object om betekenis of emotie over te brengen door simpelweg aanwezig te zijn voor ons. Daarnaast werk ik graag met licht, schaduw en kleur, allemaal goed georganiseerd vanuit het perspectief van mijn camera.
Heb je een vaste manier van werken in de studio?
Ik neig ernaar om te werken door onderzoek te doen in een bepaalde richting. Soms herhaal ik dezelfde handeling vele malen, totdat ik het gevoel heb dat ik alles heb geprobeerd om het onderwerp te verkennen.
Werk je wel eens op andere locaties?
Ja, ik werk graag op plaatsen waar mensen zich comfortabel voelen als ze worden gefotografeerd. Wanneer ik iemand voor de eerste keer fotografeer, vraag ik altijd: waar wil je mij jouw verhaal vertellen?
Wat vind je fijn aan een gezamenlijke studio? Zijn er ook nadelen?
In een groepsstudio is er een energie, een flow, en de nodige inspiratie die je kunt gebruiken wanneer je dat nodig hebt (en die je ook moet delen wanneer anderen het nodig hebben). Maar wanneer de groep uit elkaar gaat, wat uiteindelijk altijd gebeurt, blijft er een stilte achter, waardoor de dynamiek verdwijnt.
Wat voor materiaal gebruik je het liefst?
Ik werk vooral met materialen die ik op straat vind, zoals rubber, metaal, ijzer en plastic. Als ik rondloop, zie ik veel dingen die mensen weggooien, maar ik zie het als bruikbaar materiaal dat ik kan hergebruiken en omvormen tot nieuwe vormen. Ik probeer zoveel mogelijk te vermijden om materiaal te kopen. Dat past bij mijn filosofie: transformeren en hergebruiken om minder te hoeven kopen en vervuilen.
Hoe ziet jouw ideale atelier eruit?
Mijn droomatelier zou een grote ruimte zijn met veel opslagruimte en rekken om materialen te organiseren. Er zouden verschillende machines zijn om met hout, metaal en andere materialen te werken, en ik zou specifieke gereedschappen hebben voor mijn projecten. Het zou een plek voor mezelf zijn, maar ook geschikt om met andere mensen samen te werken. Mijn ideale atelier zou goed georganiseerd en functioneel zijn.
Wat zijn de voordelen van een gedeeld atelier voor jou? Zijn er ook nadelen?
Het werken in een gedeeld atelier kan erg motiverend zijn omdat ik andere mensen aan het werk zie en geïnspireerd raak door hun activiteit. Ik vind het geweldig als mensen langs komen en interesse tonen in mijn werk. Het kan echter soms moeilijk zijn om me te concentreren door het lawaai of wanneer veel mensen praten over gedeelde materialen.
Wat is je favoriete materiaal om mee te werken?
Ik werk voornamelijk met acrylverf. In het begin koos ik hiervoor vanwege de betaalbaarheid, maar al snel raakte ik gehecht aan dit materiaal. Het past echt bij mijn schilderstijl en ik voel dat ik goed kan communiceren via acrylschilderen.
Hoe ziet jouw droomstudio eruit?
Mijn droomstudio is ruim en bevindt zich op een centrale locatie met een opvallende ingang die aangeeft dat het mijn studio is. Er zou voldoende ruimte zijn om mensen te ontvangen en workshops te geven. Het belangrijkste gedeelte zou natuurlijk mijn werkruimte zijn.
Hoe vaak ben je in het atelier?
Ik ben behoorlijk actief in het atelier, ik ben hier bijna elke dag. Mijn schilderijen zijn meestal binnen drie dagen tot een week klaar en als ik niet aan het schilderen ben, denk ik na over wat ik hierna ga doen. Ik reflecteer op hoe ik mezelf als kunstenaar kan verbeteren en plan voor de toekomst.
Hoe beïnvloeden de andere kunstenaars in het atelier jouw werk(wijze)?
Het delen van het atelier met andere kunstenaars is iets waar ik echt van geniet. Ik vind het heerlijk om ideeën te delen en te bespreken met anderen. Het is erg motiverend om mensen om me heen te zien creëren; het inspireert me en voedt mijn eigen artistieke praktijk. Ik voel dat de kunstenaars hier elkaar echt aanvullen, ik heb zelfs plannen om binnenkort met sommigen van hen samen te werken.
Ik zie deze studio als een geschenk; mijn succes komt er deels door. Ik ben echt blij dat ik het heb gevonden; ik voel me hier helemaal thuis.
Welk materiaal gebruik je het liefst?
Ik heb geen specifieke voorkeur voor materiaal; het hangt af van waar ik aan werk. Voor mijn werk bij Globe Aroma gebruik ik meestal canvas en acrylverf, maar als het werk om iets anders vraagt, kan ik andere materialen gebruiken. Ik hou er niet van om vast te zitten aan specifieke materialen en tijdens een project kan er veel veranderen.
Hoe ziet jouw droomatelier eruit?
Ik heb altijd gedroomd van een stabiele fase in mijn artistieke carrière, waarbij ik mijn eigen ruimte heb. Ik ben ervan overtuigd dat ik op een dag deze ruimte zal hebben. Mijn atelier zal een veilige plek zijn vol positieve energie, weg van alle oorlogen, crises, beperkingen en politieke omstandigheden. Het zal vrij zijn en gevuld met alle kleuren van het leven
Hoe vaak werk je in het atelier?
Het is voor mij essentieel om mijn tijd in het atelier goed te plannen. Ik probeer er bijna elke dag naartoe te gaan, omdat het me inspireert en helpt om nieuwe kunstwerken te plannen. Ook kan ik er nadenken over nieuwe projecten en ideeën die in me opkomen. Het atelier biedt me de ruimte die ik nodig heb om aan deze projecten te werken en ze verder te ontwikkelen. Ik heb geen vast schema, maar werken in het atelier is een van de belangrijkste onderdelen van mijn leven.
Het is onmiskenbaar dat de aanwezigheid van andere kunstenaars in de studio een grote invloed heeft op de carrière van de kunstenaar, of in ieder geval op mijn artistieke loopbaan. Elke kunstenaar heeft een andere achtergrond, verschillende gedachten, overtuigingen en werkwijzen. Deze diversiteit geeft me veel inspiratie en kracht.
Op zondag 5 mei kan je Globe Aroma bezoeken en de kunstenaars ontmoeten.
Benieuwd naar de andere kunstenaars van Globe Aroma? Lees hier het eerste deel van de interviews.