Juan Maria Bollé

Over het atelier

AtelierB is het persoonlijke atelier van Juan Maria Bollé. In deze monumentale ruimte in Hofstade (Zemst) werkt de kunstenaar sinds 18 jaar. AtelierB is altijd te bezoeken op afspraak: 0468 48 06 66


Over de kunstenaar

In zijn recente schilderijen kiest Juan Bollé voor mixed media techniek. Hierbij worden beelden digitaal bewerkt, gedrukt op doek en opnieuw beschilderd. Figuratieve fragmenten worden aangevuld met een expressieve abstracte schriftuur en een krachtig coloriet.
Daarbij combineert Juan Bollé meerdere beelden in één werk, zodat de centrale focus van het schilderij wegvalt. Door de opbouw van verschillende beeldfragmenten worden het ritmische composities en ontstaan diverse spanningsvelden.
Het zijn ‘filmische’ schilderijen, gekenmerkt door contrasten tussen figuratie en abstractie. Kleur en zwart wit elementen wisselen elkaar af. De figuratieve elementen in het doek zijn meestal fotografisch weergegeven, de abstracte beeldelementen zijn meestal geschilderd.
Alhoewel de focus ligt op het beeldend aspect van de kunstwerken, is ook het narratief en het politiek/maatschappelijk engagement niet onbelangrijk.
In de schilderijen ‘Masterpieces, cut up & reviewed’ worden afbeeldingen van oude schilderijen, tekeningen en etsen opgenomen in een nieuwe hedendaagse compositie. De beelden ondergaan een deconnectie en disclocatie van hun oorspronkelijke betekenis en tijdsgewricht. Ze worden geconfronteerd met hedendaagse beelden en treden daardoor in een nieuwe entiteit met elkaar in dialoog.
Tussen deze veelheid van beelden ontstaat een wederkerigheid zonder lineair- of hiërarchisch perspectief.
De beelden zijn zeer direct en onmiddellijk herkenbaar, maar niet éénduidig interpreteerbaar. Ze roepen verschillende associaties op, zijn dikwijls suggestief en gekenmerkt door meerdere betekenislagen.
Bollé zegt hierover 'Ik ben niet zozeer op zoek naar wat een schilderij hedendaags maakt, maar vooral naar wat een schilderij tijdloos maakt.'

Ontdek de gebruikte technieken

Bezoek dit atelier

Zet dit atelier op jouw lijst
Op jouw lijst
Click on this icon to add this studio to your list